Nema kuće ni domaćice koja nema neki svoj recept za bundevaru. Jednostavma i ukusna pita sprema se sa par sastojaka, od kojih je najvažnija aromatična bundeva.
A pošto je sezona počela, vreme je da neodoljiv ukus pečene bundeve zagolica nepca.
Bundeva je odlična i za slana i za slatka jela, može da se u komadima peče u rerni. Spada u povrće a njena lekovita i blagotvorna svojstva vekovima su poznata.
Odličan je izvor vitamina A, dobar izvor vitamina C, sadrži 90 odsto vode, lako je svarljiva, sadrži vlakna.
Zato, bundevu u ruke i sa malo truda očistite koru i narendajte je. Ukoliko vam je to naporno, kupite gotovo pakovanje, snabdejte se tankim korama i pravljenje pite može da počne.
Potrebno je 500 grama tankih kora za pitu, 500 grama rendane bundeve, cimet, 200 grama šećera, 1 vanil šećer, šest kašika pšeničnog griza i ulje.
Koriste se dve kore za jednu rudu pite, svaka kora se namaže uljem a spojene se nafiluju filom od rendane bundeve, šećera i griza. Sve se urola i stavi u nauljen pleh.
Peče se maksimalno pola sata na 180 stepeni, dok pita ne porumeni, odnosno fil od bundeve ne bude pečen. Poželjno je pokriti je folijom tokom pečenja da kore ne izgore.
Neko fil pre upotrebe skuva, ali se izvorni ukus bundeve onda manje oseća a više dominira šećer.
Kad je pita pečena, ohlađena i isečena, služi se sa šećerom u prahu.
Ko još nije probao kore koje krckaju, šećer koji leti po obrazima i ukusnu budevu, vreme je da to što pre uradi. Lepota je u jednostavnosti. Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.