cimet rolniceFoto: Shutterstock/roman tohtohunov

Cimet rolnice su recept kome se uvek rado vraćamo dolaskom prvih hladnih i kišovitih jesenjih dana. Omamljujući miris cimeta koji se širi iz rerne dok se peku ulepšaće i najtmurnija jutra, a njihov savršen ukus izmamiće vam osmeh na lice i dati vam dovoljno energije za užurban početak dana.

Cimet rolnice zahtevaju malo više truda i strpljenja, ali krajnji rezultat apsolutno je vredan toga. Zato odmah prelazimo na detaljne instrukcije:

Cimet rolnice

Sastojci:

Za testo:

  • 500 g brašna
  • 75 g šećera
  • 1 pakovanje (7 g) suvog kvasca
  • 1/2 kafene kašičice soli
  • 1 jaje
  • 75 ml mleka
  • 75 g putera (otopljenog)

Za fil:

  • 100 g smeđeg šećera
  • 2 kašike mlevenog cimeta
  • 50 g putera (omekšalog)

Za preliv (opciono):

  • 100 g šećera u prahu
  • 2-3 kašike mleka
Cimet rolnice - recept za najukusnije slatko pecivo sa cimetom 1
Foto: Shutterstock/roman tohtohunov

Priprema:

Priprema testa:

  1. U velikoj posudi pomešajte brašno, šećer, suvi kvasac i so.
  2. Dodajte jaje, mleko i otopljeni puter, pa sve dobro izmešajte.
  3. Kada se sastojci sjedine, prebacite testo na pobrašnjenu površinu i mesite ga oko 5-7 minuta, dok ne postane glatko i elastično. Stavite testo u nauljenu posudu, pokrijte krpom i ostavite da se diže na toplom mestu oko 1 sat ili dok se ne udvostruči u volumenu.

Priprema fila:

Dok se testo diže, pomešajte smeđi šećer i mleveni cimet u maloj posudi.

Oblikovanje rolnica:

  1. Kada se testo diglo, prebacite ga na pobrašnjenu površinu i razvaljajte ga u pravougaoni oblik (oko 30×40 cm).
  2. Omekšali puter ravnomerno rasporedite po razvaljanom testu.
  3. Rasporedite pripremljeni fil (šećer i cimet) preko testa.
  4. Počnite da uvijate testo s jedne strane, formirajući čvrst rolat.
  5. Isecite rolat na 12-15 delova i stavite ih u prethodno nauljenu tepsiju ili pleh.

Pečenje:

  1. Pokrijte rolnice krpom i ostavite ih da se dižu još 30 minuta.
  2. Zagrejte rernu na 180°C .
  3. Pecite rolnice 20-25 minuta, dok ne postanu zlatnosmeđe.

Priprema preliva (po želji):

  1. Dok se cimet rolnice hlade, pomešajte šećer u prahu i mleko dok ne dobijete glatki preliv.
  2. Prelijte preliv preko ohlađenih cimet rolnica i uživajte u ovom neodoljivom slatkom pecivu! Prijatno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari