Cimet rolnice su recept kome se uvek rado vraćamo dolaskom prvih hladnih i kišovitih jesenjih dana. Omamljujući miris cimeta koji se širi iz rerne dok se peku ulepšaće i najtmurnija jutra, a njihov savršen ukus izmamiće vam osmeh na lice i dati vam dovoljno energije za užurban početak dana.
Cimet rolnice zahtevaju malo više truda i strpljenja, ali krajnji rezultat apsolutno je vredan toga. Zato odmah prelazimo na detaljne instrukcije:
Cimet rolnice
Sastojci:
Za testo:
- 500 g brašna
- 75 g šećera
- 1 pakovanje (7 g) suvog kvasca
- 1/2 kafene kašičice soli
- 1 jaje
- 75 ml mleka
- 75 g putera (otopljenog)
Za fil:
- 100 g smeđeg šećera
- 2 kašike mlevenog cimeta
- 50 g putera (omekšalog)
Za preliv (opciono):
- 100 g šećera u prahu
- 2-3 kašike mleka
Priprema:
Priprema testa:
- U velikoj posudi pomešajte brašno, šećer, suvi kvasac i so.
- Dodajte jaje, mleko i otopljeni puter, pa sve dobro izmešajte.
- Kada se sastojci sjedine, prebacite testo na pobrašnjenu površinu i mesite ga oko 5-7 minuta, dok ne postane glatko i elastično. Stavite testo u nauljenu posudu, pokrijte krpom i ostavite da se diže na toplom mestu oko 1 sat ili dok se ne udvostruči u volumenu.
Priprema fila:
Dok se testo diže, pomešajte smeđi šećer i mleveni cimet u maloj posudi.
Oblikovanje rolnica:
- Kada se testo diglo, prebacite ga na pobrašnjenu površinu i razvaljajte ga u pravougaoni oblik (oko 30×40 cm).
- Omekšali puter ravnomerno rasporedite po razvaljanom testu.
- Rasporedite pripremljeni fil (šećer i cimet) preko testa.
- Počnite da uvijate testo s jedne strane, formirajući čvrst rolat.
- Isecite rolat na 12-15 delova i stavite ih u prethodno nauljenu tepsiju ili pleh.
Pečenje:
- Pokrijte rolnice krpom i ostavite ih da se dižu još 30 minuta.
- Zagrejte rernu na 180°C .
- Pecite rolnice 20-25 minuta, dok ne postanu zlatnosmeđe.
Priprema preliva (po želji):
- Dok se cimet rolnice hlade, pomešajte šećer u prahu i mleko dok ne dobijete glatki preliv.
- Prelijte preliv preko ohlađenih cimet rolnica i uživajte u ovom neodoljivom slatkom pecivu! Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.