Čokoladni čizkejk koji se ne peče sadrži sve sastojke kao i klasični čizkejk, samo su ovde oni malo pojačani čokoladom.
Čokolada je i u keksu, dok u kremu, osim crne čokolade, idu i dve kašike Nutele i prženi lešnici, piše Punkufer.
Recept za čokoladni čizkejk koji se ne peče
Sastojci
- 100 g butera, otopljenog, plus za premazivanje kalupa
- 110 g keksa s crnom čokoladom
- 160 g keksa bez glazure
- 60 g ovsenih pahuljica
- 3 kašike Nutele
- 360 g krem sira
- 250 g maskarponea
- 60 g šećera u prahu
- 200 g crne čokolade (s minimalno 55% kakaa), topljene i malo ohlađene
- 2-3 kašike punomasnog mleka
- 2 kašike prženih lešnika, iseckanih
Priprema
Četvrtasti kalup dimenzija 23×23 cm ili okrugli kalup prečnika 25 cm lagano premažite buterom i obložite papirom za pečenje, tako da višak prelazi ivice, pa ga stavite u frižider.
Ostavite dva keksa s čokoladom sa strane, a ostale fino sameljite. Dodajte ovsene pahuljice, otopljeni buter i 1 kašiku Nutele i izblendajte dok se sve ne sjedini. Utisnite smesu u ohlađeni kalup, počevši od uglova, a onda sve poravnajte dnom čaše. Ohladite najmanje 30 minuta.
Električnim mikserom umutite krem sir, maskarpone i šećer u prahu. Kada se šećer izgubi u smesi, dodajte topljenu čokoladu, preostalu Nutelu i 2 kašike mleka pa izmiksajte dok se sve ne sjedini. Ako vam smesa deluje pregusto, dodajte još kašiku mleka. Dobijen krem prebacite kašikom na ohlađeni keks i izravnajte špatulom.
Neiskorišćene keksove izmrvite, pomešajte s iseckanim prženim lešnicima i pospite na kolač.
Ohladite najmanje 4 sata ili preko noći.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.