čokoladni čizkejk koji se ne pečeFoto: Serhii Opikanets / Shutterstock.com

Čokoladni čizkejk koji se ne peče sadrži sve sastojke kao i klasični čizkejk, samo su ovde oni malo pojačani čokoladom.

Čokolada je i u keksu, dok u kremu, osim crne čokolade, idu i dve kašike Nutele i prženi lešnici, piše Punkufer.

Recept za čokoladni čizkejk koji se ne peče

Sastojci

  • 100 g butera, otopljenog, plus za premazivanje kalupa
  • 110 g keksa s crnom čokoladom
  • 160 g keksa bez glazure
  • 60 g ovsenih pahuljica
  • 3 kašike Nutele
  • 360 g krem sira
  • 250 g maskarponea
  • 60 g šećera u prahu
  • 200 g crne čokolade (s minimalno 55% kakaa), topljene i malo ohlađene
  • 2-3 kašike punomasnog mleka
  • 2 kašike prženih lešnika, iseckanih

Priprema

Četvrtasti kalup dimenzija 23×23 cm ili okrugli kalup prečnika 25 cm lagano premažite buterom i obložite papirom za pečenje, tako da višak prelazi ivice, pa ga stavite u frižider.

Ostavite dva keksa s čokoladom sa strane, a ostale fino sameljite. Dodajte ovsene pahuljice, otopljeni buter i 1 kašiku Nutele i izblendajte dok se sve ne sjedini. Utisnite smesu u ohlađeni kalup, počevši od uglova, a onda sve poravnajte dnom čaše. Ohladite najmanje 30 minuta.

Električnim mikserom umutite krem sir, maskarpone i šećer u prahu. Kada se šećer izgubi u smesi, dodajte topljenu čokoladu, preostalu Nutelu i 2 kašike mleka pa izmiksajte dok se sve ne sjedini. Ako vam smesa deluje pregusto, dodajte još kašiku mleka. Dobijen krem prebacite kašikom na ohlađeni keks i izravnajte špatulom.

Neiskorišćene keksove izmrvite, pomešajte s iseckanim prženim lešnicima i pospite na kolač.

Ohladite najmanje 4 sata ili preko noći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari