Ako želite da se osećate kao francuski kulinar, onda se treba prihvatiti avanture pravljenja čokoladnog musa. Mus je savršena vazdušasto kremasta poslastica, koja bilo kom povodu pravljenja daje svečani ton.
Predstoje nam izazovni delikatni praznici (Dan vina i ljubavi), te je čokoladni mus nekako prirodan izbor deserta za oba praznika.
Treba samo nabaviti sastojke, najbitnija je kvalitetna čokolada sa visokim procentom kakao delova (70%). Ali podjednako izazovan može biti mus od bele čokolade, pa još sa malinama. Izbor je na vama.
Šta nam je sve potrebno:
- 300g crne čokolade (dugmići)
- 3 jaja
- 500ml slatke pavlake
- 100g šećera
- ekstrakt vanile
- so
Način pripreme:
Čokoladne dugmiće staviti u posudu, dodati prstovat soli i vanilu. Slatku pavlaku zagrejati do ključanja na laganoj vatri. Umutiti žumanca i dodati u čokoladu Zatim toplom pavlakom lagano preliti čokoladu da se otopi, neprestano treba mutiti dok ne dobijemo glatku smesu. Sada umutiti belanca u čvrsti šne dodajući kašiku po kašiku šećera.
Kada smesa postane čvrsta, polako počinjemo sa dodavanjem umućenih belanaca u čokoladu, opet kašiku po kašiku, mutiti sve dok ne potrošimo šne. Bitno je da šne lagano ručno umešamo u čokoladu kako bi sačuvali mehuriće vazduha koji smo mućenjm postigli.
Ali i da termički obradimo jaja. Smesu (malo je tečnija) sipati u pripremljne kalupe za čokoladni mus. Hladiti preko noći, da se stegne. Ukrasiti šarenim srcima, mrvicama, komadom čokolade, sa dva makarunsa ili šta poželite.
Uživajte!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.