Krtola ili krompir je biljka poreklom iz Južne Amerike a u našu zemlju, najpre u Banat i Bačku, doneli su ga nemački kolonisti dok ju je preko Dunava, u Srbiju, preneo prosvetitelj Dositej Obradović, koji je podučavao ljude njegovom gajenju.
Krompir se gaji u celom svetu i postao je osnovna hrana dostupna milionoma ljudi. On je četvrti po veličini usev u svetu, posle kukuruza, pšenice i pirinča.
Koristi se u ishrani ljudi kuvan, pečen ili za pripremu testa i dodatak drugim jelima.
Koristi se i u druge svrhe, a u našem narodu poznata su njegova lekovita svojstva, zbog čega se krompir stavlja na opekotine.
Evo jednog recepta koji stiže iz somborske kuhinje, grada gde se uvek lepo jelo i još lepše družilo.
Potrebno:
- 6 krompira
- glavica crnog luka
- beli luk
- kašike ulja
- list lovora
- biber
- kašika brašna
- kašičica šećera
- kašika sirćeta
- malo jogurta i mleka
Priprema:
Iseći crni luk i ispržiti na ulju. Dodati u to oljušten i srednje veličine sečen krompir na kocke, zaliti vodom da prekrije masu i dodati lovorov list, malo sirćeta, krupnog bibera, šećera i začina, već po ukusu.
Ostaviti da se krompir skuva, da bude mekan ali da se ne raspada. U masu se dodaja lagana zaprška od brašna, jogurta i malo mleka, kao i pasirani beli luk po ukusu.
Krompir začiniti solju po ukusu, i pustiti da se još malo ugusti.
Služi se uz belo meso, šnicle, ćufte ili dinstano meso.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.