Jesen nam se pokazala u pravom svetlu već u septembru, a tek stižu tmurni, kišni, prohladni i sve kraći dani. Ima li lepšeg popodneva nego onog uz topao čaj i domaći keks.
Za pripremu domaćeg keksa ne treba vam previše para, treba vam samo malo vremena i strpljenja. Sve što uložite u njega, isplatiće vam se. Ukusan je, izdašan i može dugo da stoji.
Pripremite 250 grama svinjske masti, 300 grama šećera, 2 jajeta, na vrh noža soli, 1 decilitar mleka, 700 grama brašna, 100 grama kokosa, mlevenih oraha ili mlevenih prženih lešnika i 1 prašak za pecivo.
Za početak, valja umutiti mikserom mast, šećer, jaja i so. Dodavati redom mleko, brašno, prašak za pecivo i kokos, lešnike ili orahe.
U nekom trenutku, testo se mora izraditi rukama. Mere su dobre, i nema veze ako vam je testo malo mekše i ako ne možete da ga celog razvaljate oklagijom. Podelite ga na manje delove da biste lakše sa njim radili. Razvaljajte testo na pobrašnjenu podlogu, na debljinu od 1 cm i vadite modlama različite oblike. Ostatke testa ponovo premesite, u ovom kolaču se svo testo iskoristi. Neka vam keksići pre pečenja ne budu debeli jer će u pečenju porasti. Od ove količine trebalo bi da dobijete oko 100 keksića.
Pecite keksiće na temperaturi od 220 stepeni najviše 10 minuta, ali pazite da vam ne izgore.Treba da budu svetlo braon.
Svaki keksić uvaljajte u prah šećer zamirisan vanil šećerom.
Stavite keks u metalnu ili kartonsku kutiju. Može da stoji nedeljama ali teško da će toliko potrajati.
Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.