Doručak je najvažniji obrok u danu – ovo ste sigurno čuli sto puta. Međutim, to nije neistina jer ako se dobro hranimo ujutru, možemo normalno da funkcionišemo tokom celog dana i da ne razmišljamo toliko o ručku.
Zato su ova tri recepta savršeno rešenje. Zasitni su i odlični kada je naš raspored prezauzet jer lako možemo da sačekamo večeru posle tako obilnog doručka.
Španska tortilja sa tikvicama
Sastojci
250 grama krompira
250 tikvica
1 luk
6 jaja
3 kašike maslinovog ulja
so biber
Priprema
1.Pripremite povrće
Krompir oljuštite i isecite na kriške. Tikvice operite, oljuštite i isecite na kriške. Stavite ih u činiju, posolite i ostavite da odstoje. Očistite i narežite luk.
2.Pržite krompir
Zagrejte maslinovo ulje u velikom tiganju i dodajte narezan krompir. Pržite polupoklopljeno 30 minuta, povremeno mešajući.
Kada krompir omekša, dodajte oceđene tikvice i luk isečen na trakice, dinstajte dok ne postanu providni.
3. Umutite jaja
U velikoj činiji umutite jaja, posolite i pobiberite.
4. Ispecite tortilju
Sipajte pripremljena jaja u tiganj. Kuvajte na tihoj vatri oko 15 minuta, povremeno poravnavajući smesu lopaticom.
Zatim prebacite tortilju na tanjir, okrenite je nazad u tepsiju i pecite još 10 minuta na drugoj strani. Poslužite toplo.
Lisnati trouglovi sa sirom i spanaćem
Sastojci
500 g lisnatog testa
50 g svežeg spanaća
250 g svežeg sira
2 kašike pavlake
1 jaje
1 prstohvat soli
1 žumance za premazivanje
Priprema
1. Napravite fil
Spanać isecite na trakice i pomešajte sa svežim sirom, pavlakom i jajetom. Posolite.
2. Formirajte trouglove
Uključite rernu i ostavite da se zagreje na 180 stepeni.
Lisnato testo razvaljajte na oko pola centimetra debljine i isecite na trouglove. U sredinu svakog komada testa stavite po kašiku fila.
Savijte svaki vrh trougla prema sredini tako da dobijete punjene jastuke u obliku trougla, objašnjava Index.hr.
3. Pecite
Trouglove stavite na pleh obložen masnim papirom. Možete ga samo nauljiti, ali je bolje ovako u slučaju da malo fila curi iz oblikovanog testa (nećete imati previše posla sa ribanjem).
Trouglove premazati umućenim žumancem i peći dvadesetak minuta, odnosno dok ne porumene.
Ruben sendvič
Sastojci
2 kašike putera
8 kriški hleba
8 listića goveđe pršute
8 kriški ementalera
150 g kiselog kupusa
3 kašike senfa
parče putera za tostiranje
Priprema
1. Složite sendviče
Zagrejte tiganj na srednjoj vatri. Na svaku krišku raženog hleba namažite omekšali puter.
Namažite senf sa druge strane svake kriške.
Na svaku od četiri kriške (na strani gde je senf) stavite po jednu krišku ementalera, dve kriške pečenja (kuvana šunka ili šta god vam se nađe pri ruci), četvrtinu količine kiselog kupusa i na kraju još jednu krišku ementalera.
Pokrijte drugom kriškom tako da strana prekrivena senfom bude okrenuta ka unutra.
2. Tost
Na zagrejan tiganj stavite parče putera da se istopi, pa ređajte složene sendviče. Ako imate veću tepsiju, sva četiri će stati, a ako je manja, tostirajte po dve sa svake strane dok ne dobiju zlatnožutu boju i hrskavu koricu.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.