Džem od kajsija bez dodatog šećera se priprema samo od kajsija. Ne dodaje se ništa više.
Ukoliko iz nekog razloga ne konzumirate beli šećer, evo predloga za vas.
Džem od kajsija bez šećera, sastojci:
- 1,5 kg zrelih i slatkih kajsija
Priprema:
Kajsije očistite od koštica i stavite u šerpu prečnika cca 30 cm.
Kuvajte na nižoj temperaturi uz često mešanje dok kajsije ne puste sok.
Džem bi trebalo da se kuva oko 30 minuta ili duže u zavisnosti od željene gustine.
Mešajte s vremena na vreme kako džem ne bi zagoreo.
Ova količina je dovoljna za jednu teglu od 720 ml plus još malo.
Tegu zatvortite metalnim zatvaračem i pasterizujte ukoliko planirate da ga čuvate duže.
U suprotnom ga možete čuvati u frižideru, pasterizacija nije neophodna.
Naglašam da kajsije treba da budu zrelije i slađe jer će tako i džem biti ukusniji.
Prilikom služenja, preko džema možete dodati med.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.