Za sve one koji su spemni da isprobaju nešto novo u kombinovanju namirnica, predlažemo džem, pekmez ili slatko od ljutih papričica.
Ljuti džem zaista može da nam bude izazov i provocira čula da se upustimo u avanturu i isprobamo neku kombinaciju slatko ljutog ukusa. Zar nismo svi barem jednom probali čokoladu sa čili paprikom.
Uz šta poslužitii ljuti džem, uz male pikantne zalogaje sa različitim vrstama sireva, uz salate, razne vrste mesa, sa puterom kome smo dodali začinsko bilje, sve to sa nekim tankim rustičnim hlebom, ali i uz komadiće čokolade ili praline.
Čatni je veoma sličan proizvod koji koristimo kao dodatak i pojačivač ukusa i arome drugim jelima, ali on pored toga što je sladak sadrži komadiće voća i povrća za koje se odlučimo da pripremimo.
Pošto u ponudi još uvek imamo paprika, idemo odmah da napravimo neku teglicu.
Šta nam je sve potrebno:
- kilogram crvene mesnate paprike
- 250g ljutih papričica
- 750g šećera
- 50g soli
- 200ml sirća
- začini koje volite, biber, klinčić, anis, cimet
Način pripreme:
Paprike oprati odstraniti petljke, očistititi i iseći na sitnije komade. Samleti u blenderu, posuti šećerom. Nakon toga samlevene paprike ostaviti u frižideru nekoliko sati, još bolje preko noći da paprika otpusti sopstveni sok. U posudu za kuvanje stavimo mlevenu papriku, so, sirće i sitno seckanu ljutu papriku sa semenkama ili bez, začine. Kuvati na laganoj vatri oko 40 minuta da se sos zgusne, povremeno promešati. Kada se džem zgusne, sipati u manje teglice koje smo unapred pripremili.
Napomena: u ponudi ima puno domaće ljute papričice upotrebite količinu koliko želite da vam džem bude ljut i dobije pikantnost, ali se mogu naći i habanero, halapenjo i čili papričice. Možete odstraniti semenke iz ljutih paprika. Ako zatreba pektin dodajte ga. Za svaki slučaj stavite rukavice prilikom pripeme, znače puno.
Uživajte!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.