Negde ih zovu savijačice, negde gibančice. U prevodu, “deca” savijače ili gibanice. Suština je da su nekada ovi tradicionalni vojvođanski delikatesi nastajali od ostataka pri tegljenju domaćih kora. U domaćinskim kućama se do skoro ništa nije bacalo, pa kad se razvuku kore za ludajnače ili kolače sa višnjama, od krajeva se naprave savijačice.
Danas se kore ne tegle tako često, pa se gibančice ili savijačice prave kad vam se za doručak ili večeru prijede nešto nezdravo, masno a tako ukusno i slasno.
Gibančice su jeftina hrana, treba vam samo strpljenja.
U 2,5 decilitra mlake vode, u koju ste dodali prstohvat soli, dodajte brašno tako da dobijete tvrđe testo. Kad ga izmesite, ostavite ga da odstoji 5 do 10 minuta.
Zatim ga rastanjite koliko god može da se tegli. Blago ga premažite mašću (ukoliko želite posne gibančice, testo premažite uljem ili margarinom).
Urolajte testo, a potom isecite na parčiće debljine 2 do 3 centimetra. Svakom parčetu stisnite ivice kako biste formirali slojeve. Kada poslednju gibančicu završite, prvu počnite da oklagijom tanjite na oblik i veličinu tanjira.
Prave gibančice ili savijačice pravile su se prazne. Moderna verzija ima fil.
Nadev stavite na jednu polovinu (sir, meso, salamu), preklopite na pola, ivice stisnite, prstima ili viljuškom.
Na ugrejanoj masnoći pecite po dve gibančice ako su punjene. Ukoliko želite da budu prazne, onda ih ostavite u obliku tanjira.
Ova količina testa dovoljna je za otprilike deset gibančica.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.