Kuvar i šef u jednom od najpoznatijih subotičkih restorana Miroslav Poljaković osmislio je novi desert koji će biti serviran za goste na Dan žena, 8. marta.
„Hteli smo da ne bude neki klasičan kolač, nego da bude neki desert, naprosto da bi bilo to drugačije. Pogledali smo neke svetske trendove i probali neke varijante zajedno da prođemo i tako je nastala ova ideja“, kaže Poljaković za Danas.
Kako navodi, glavni sastojak je panakota, koja je poreklom iz Italije.
„Osnova celog deserta je panakota vanila, koja je servirana u domaćem soku od jagoda ili kako kuvari u žargonu često kažu, u supi od jagoda, da zagolica maštu potrošača, sa jednim krančom od lešnika i sve to završeno sa sorbeom od jagode, odnosno voćnim sladoledom od jagode“, kaže Poljaković.
Cvetna dekoracija je, takođe, jestiva, priča naš kuvar, a u pitanju je cvet „dan i noć“, ali neka sitnija vrsta za koju je samo bitno da nije prskana.
„Gospođa jagoda“ će biti deo menija koji će biti serviran na koncertu jednog hrvatskog pevača, koji se održava povodom Dana žena u jednoj od subotičkih vinarija.
Kako Poljaković kaže, u planu je da, nakon serviranja 8. marta, ovaj desert za dva do tri meseca bude dostupan i u njihovom restoranu.
Inače, naš sagovornik je kuvanjem počeo da se bavi pre 22. godine, i kako kaže, uvek je voleo nešto da kuva, iako je prvobitno hteo da bude trgovac.
„Kada sam upisivao školu, slučajno sam, jer nisam imao dovoljno bodova da budem trgovac, ali sam prošao za kuvara, i eto, pokazalo se kao prava stvar“, ocenjuje ovaj subotički kuvar.
Kada je bio dete, živeo je u Starom Žedniku, naselju u Subotici, a njegov otac je obično pripremao tradicionalna jela i kuvao na raznim manifestacijama, a on je od njega tokom godina usvojio pojedine kulinarske veštine.
„Moj otac je godinama, dok je bio živ, bio seoski kuvar za društva fudbalera, pecaroša, šahista, ko god je imao neku manifestaciju, on je uvek kuvao riblje čorbe, paprikaše, i tu neku domaću hranu. Bio je veliki gurman i ja sam celo detinjstvo proveo uz njega, a svaki vikend je nešto bilo u selu. Pa onda u pet ujutro idemo da kuvamo kotlić, seče se 100 kilograma crnog luka i tako redom… Tada sam zavoleo kuvanje“, priseća se Poljaković.
Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.