Da li viđate i prepoznajete gljive pod nazivom jajčara, blagva, rujnica, knjege, kneginja, gospa.
Pored svi ovih naziva, glavni naziv je carska gljiva (Amanita Caesarea) ili Cezarova gljiva, i to opravdano s punim pravom, pošto je jedna od najukusnijih jestivih gljiva, a pored toga veoma lepo izgleda.
Raste u periodu od kraja maja do oktobra, i to uglavnom u šumama gde ima dosta hrasta. Sasim mlada je ovalnog oblika, obavijena belim omotačem i samo se vidi mali rujni vrh, te nedoljivo podseća na jaje.
Kasnije kada se šešir razvije ima divnu narandžasto-cvenu boju. Miris gljive im blagu primesu zemlje, ali je prilično neutralan kao i sam ukus koji je blag, ali sa orašastom aromom.
Gljiva se može koristiti u svežem stanju kao što to rade u Italiji, ili se prži, pirja, marinara.
Moramo pomenuti da se u zapadnim delovima Srbije, knjege prave sa kajmakom. Mi pravimo gulaš sa ovim predivnim gljivama, kojih ove godine baš ima dosta u ponudi na pijacama.
Šta nam je sve potrebno:
- 1kg gljiva
- 2 glavice luka
- 2 čena belog luka
- peršunov list
- sveži timijan
- so, biber
- maslinovo ulje
- 50g putera
- 300g pene rigate (testenina)
- 2dcl bujona (jedna kocka za supu povrtna)
- 100g parmezana
- 125ml neutralne pavlake
Način pripreme:
Gljive očistiti od zemlje, te oprati pod mlazom vode, iseći ih na režnjeve. Naseckani luk pirjati na puteru i maslinovom ulju, potom dodati gljive i tako ih zajedno pirjati dok gljive ne ispuste sopstveni sok.
Nakon toga dodati testeninu i naliti bujonom, koji smo dobili od kocke prokuvane u vodi. Kuvati još 15 minuta i naš gulaš je gotov.
Na kraju dodati začine, pavlaku i naravno parmezan (ko hoće).
Uživajte!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.