Nije baš biljka ovog podneblja, ali se dobro primila i zauzela svoje mesto i u banatskom jelovniku. Zdrava, ukusna, lako se gaji, nije skupa a može se pripremiti na mnogo načina.
Jednom rečju – blitva.
Niskokalorično povrće sa visokim sadržajem magnezijuma, gvožđa, kalijuma i vitamina A, C i K. Brine o našem srcu, nivou šećera u krvi, čuva nam kosti, dušu dala za dobru probavu.
Mala porcija kuvane blitve pokriva našu dnevnu potrebu za vitaminima A i K i gotovo ispunjava dnevni unos vitamina C.
Odličan je izvor kalcijuma, magnezijuma, bakra, cinka, natrijuma, fosfora i vitamina E. I ne goji.
I što je veoma važno, ima je gotovo čitave godine i to jednakog kvaliteta.
Brzo se i lako priprema za koji god način pripreme da se odlučite.
Preporučujemo da u ovim vrelim danima pripremite salatu od blitve i krompira koja se servira i jede hladna.
Za dve osobe potrebno je tri krompira srednje veličine i jedna veze blitve, u kojoj obično ima šest, sedam listova. Ako blitvu baš volite, neće smetati da stavite i dve.
Krompir isečen na kockice skuvajte u slanoj vodi i kad je skoro gotov, ubacite grubo nasečenu blitvu bez drški.
Drške, ako su duže, možete obaška blanširati pa ih ispohovati, odlične su. Ili od drški skuvajte čorbu ali to su već drugi recepti.
Kad je sve gotovo, ocedite krompir i blitvu, začinite dresingom od maslinovog ulja (može i suncokretovo, ne smeta ništa) i sirćeta, soli, bibera i belog luka, seckanog ili u prahu.
Salatu stavite u frižider da se dobro ohladi.
Hladnu salatu možete jesti uz šta god hoćete ali možda najbolje uz riblje štapiće ili već panirane lignje. Ni to nije skupo, brzo se spremi i ne ugreje kuću.
Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.