Iznutrice: Poslednja linija odbrane

Ostavite komentar


  1. @Mira, slazem se sa vama uz napomenu da su svi tekstovi korisni samo zavisi kako se citaju. Ziveli

  2. Mediji u Srbiji su konačno počeli da pišu o stvarima koje interesuju običnog čoveka. Čestitke novinaru Damjaku!

  3. Poštovani Mitre, novinar je Dajmak, kao kajmak. Nije iznutrica ali podjednako lepo.
    Pratim medije zbog posla stvarno, ali na ovako temeljan istraživački rad odavno nisam naišao. Možda paralela nije odmah uočljiva, ali ovakvi tekstovi čuvaju duh srpskog naroda i tradiciju. Živeli i hvala!

  4. Samo molim novinara da navede gde ima da se kupi potreban materijal. Ja umro od zelje za svinjskom sumadijskom kavurmom!

  5. Ovo vam je najbolji tekst kako po sadržaju tako i po stilu pisanja, što se mene tiče, od vašeg osnivanja

  6. Gde nestade ona sumadijska tradicija svinjokolja i drustvo koje degustira sve te gurmanluke i sa uzivanjem ih pravi? Nalozi se vatrica na zemlji pa se pobodu razlje i peku se raznjivi, slezina na zaru, u raniji se topi mast i prze cvarci, tranziraju se vesalce, krmenadle ,snicle, prsute ledjanice, kuvaju se pihtije, prave se kavurms, kobaje i krvavice, secka meso za gulas i mlevenje, kuvaju skemnici i crevca, pohuje mozak, pravi sos za jezik, pravi cevap u ogromnoj serpi, miksa pasteta od dzige, toci rujno vince i ljuta racija, peni se pivkana, zene istresaju casice sa visnjevacom i kruskovcem, deca trce igraju se vriste zajapurena od hladnog vremena i vatre i gurmanskih mirisa pita i kolaca i nalivena kvasom kokarom vitasokom. Neko uposeci jednu svinjurinu od 200 kg, neko dve, a neko bogami i tri. Graji veselo zenr cavrljaju o delikatesims muskarci procenjuju kvalitet mesa i kapljice. Mirisu domace narasle sveze pogace.Okupi se za stolom po zavrsenom poslu sali se, prica, smeje, hvale majstori, fomacica i pomocnoci i pomocnice. Ujutro opet gosti za doruckom. Ubace se koji przeni krompiric, moze i malo podvarka, kisele paprike, cvekla kupus kiseli krastavcici paprika u pavlaci, papriks punjena ribanim kupusom, turdijs ako je spremna. Od slatkosa komisbrot, rolat s dzemom, pita jsbucara, makovnjaca, salcici obavezno, puslice za decu, zito torta s orasima. A nsjvsznije od svega je druzenje i nevina radost sto su se svi okupili u tom vaznom danu kad se sprema i ostavlja mrso za narednih nekoliko meseci gde majdtori i fomscics i fomacin briljiraju. Nije isto kad pojedes cvarak il raznjic iz kasapnice il restorana kao kad poklopas ono sto je sa svinjokolja. Ovo drugo je s ljubavlji.

Ostavite komentar


Recepti

gulaš

Gulaš iz rerne: Preukusan i zasitan ručak za dva dana

Gulaš iz rerne sa govedinom, krompirom, šargarepom i graškom savršen je ručak za hladne jesenje dane. Kombinacija začina naglasiće slatkoću šargarepe i graška, dok će meso ostati sočno i meko zbog dugotrajne pripreme u rerni. Ono što je najbolje od svega, ovo bogato, zasitno jelo je i vrlo izdašno, pa ćete njegovom pripremom obezbediti ručak za dva dana.

Naslovna strana

Naslovna strana za 16. decembar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Vidojković, pisac

Danas su jedine normalne dnevne novine u zemlji. Kad bih čitao nešto drugo potpuno bih poludeo.