Jeste li za šumsko meso koje nije meso (RECEPT) 1Foto: J. B. K.

Ako ste povedeni naslovom pomislili da je šumsko meso, meso divljači – pogrešili ste, jer pod šumskim mesom ovoga puta podrazumevamo gljive bukovače.

S obzirom na to da se uveliko gaje, više za bukovače ne morate u šumu, već do najbližeg supermarketa. Uz malo truda i malo sastojaka možete pripremiti ukusan i zdrav obrok, budući da je bukovača bogata vlaknima, beta-glukanima i raznim lekovitim aktivnim supstancama.

Gljive su oduvek bile cenjene i korišćene za pripremanje ukusnih i finih jela. Od starog Rima, gde je davana prednost dobro priređenim jelima od gljiva u odnosu na mnoga druga jela, sve do novijeg doba kada su gljive dobijale sve veću važnost za prehranu stanovništva, naročito u ratno vreme kada su zamenjivale meso i povrće.

Bukovača (Pleurotus ostreatus) sastoji se od čak 85 odsto vode, bogata je vlaknima, beta-glukanima i raznim lekovitim aktivnim supstancama. Ime dobila po tome što najčešće raste na deblima i panjevima listopadnog drveća, a izgledom podseća na školjke.

Da se ne bi razmišljala jeste li ubrali bukovaču ili neku drugu gljivu koja nije jestiva, jednostavnije je kupiti je na pijaci ili u spermarketu već očišćenu i spremnu za pripremu. Može se spremati samostalno ili kao prilog jelima. U svakom slučaju korišćenje bukovača u ishrani sebe “častite” kompleksom vitamina i minerala” i zbog već pominjanog beta glukana – jačanjem imuno sistema.

Nauka kaže da bukovače sadrže vlakna carealije koja vezuju i izbacuju nagomilane štetne materije iz organizma. Bogata je vitaminima B grupe, C, D, K, mineralima jod, selen, fosfor, gvožđe, kalijum, cink. Snižava holesterol i jača imunitet.

Salata, čorba, gulaš, pohovane, sa sosom ili bez njega, dinstane, kao dodatak mesu, sa povrćem, pečene u rerni, sve zavisi od mašte “majstora od kuhinje”.

Jednostavan i podjednako ukusan recept sa svega par sastojaka su dinstane bukovače za koje vam treba veza mladog crnog luka, proleće je pa treba koristiti mlado povrće, bukovače, so, biber, beli luk i ako volite – aleva paprika. Naravno i masnoća na kojoj ćete spremati.

Na kolutove isečeni crni mladi luk zajedno sa zelenim perima izdinstati, dodati bukovače (ako su krupnije iseckati ih na komade) posoliti, dodati biber, malo vode i poklopljeno dinstati dok voda ne ispari u bukovače ne budu mekane. Pred sam kraj dodati iseckani beli luk i alevu papriku koja nije obavezna.

Još malo dinstati i jelo je spremno za serviranje – sa pavlakom i pestom od sremuša ili barenim krompirom, a može i bez toga. Podjednako je ukusno.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari