Posle viševekovnog boravka na ovim prostorima iza Turaka, osim prepoznatljive arhitekture, ostali su i „mirisi“ ukusne hrane, koja je, putujući kroz vreme i prilagođavajući mu se, „modifikovana“. Ostalo je i da isto jelo ima mnogo različitih imena, zavisi od kraja u kojem se pravi.
Tako se u Crnoj Gori jede ataplika, a u sandžačkom kraju jufčice. Domaćice kažu da je to „agar“ (probrano) jelo. Sprema se u posebnim prilikama, pa neki još kažu da je to merak zalogaj. Tajne pripremanja se „nasleđuju“.
Taze domaćice, setnim uzdahom, prisete se kako su to nekada spremale njihove svekrve, majke, tetke, strine i sve bilo na onom svemoćnom šporetu na drva. U „smederevcu“ pucketala vatra, a na plotni cvrčale kore.
Jufke su kore za pitu. A jufčice liče na pitu sa mesom, ali to nisu. Jufke sada mogu da se kupe u trgovinama, ali one za jufčice najbolje se kad se peku na plotni „smederevca“.
Testo za jufčice pravi se kao ono za pitu (brašno, voda, so). Odstoji tridesetak minuta, a onda se od toga prave „loptice“, koje se spajaju, a između premažu masnoćom. Razvlače se kore i peku na plotni.
Dok se pravi testo, razvlače kore i peku, kuva se meso. Nekada se koristilo samo crveno meso, a oni koji vole teške mirise ovaj specijalitet pravili su sa suvim ovčijim mesom. Što se meso duže kuva, čorba je sve masnija.
Kad se kore ispeku, razdvajaju se i „iscepkane“ ređaju se u dublju tepsiju, a svaki red se zaliva tečnošću u kojoj se kuvalo meso. Ređa se i zaliva sve dok se tepsija ne popuni. Na vrhu se poređa skuvano meso. Sve se zajedno peče, na jakoj vatri, pola sata. Jelo je gotovo kad postane meko i pihtijasto.
Novo vreme nametnulo je neke novine. „Smederevci“ izlaze iz mode, pa se kupuju gotove kore. Sve češće se koristi piletina. Mogu komadi tog mesa da se ređaju po vrhu, ali sve češće skuvano meso se „iščipka“ na deliće i, umesto po vrhu, stavlja se između kora.
Kad kućom zavladaju pomešani mirisi nagorelih kora govedine, piletine ili suve ovčetine, ne mogu da odole ni oni što jedu na kašičicu i beže od svih masnoća. Zamaste se malo više brade, a dijeta počinje od sledećeg dana, samo dok prođe vreme jufčica.
Jufčice su jedno od mnogobrojnih jela koja se stavljaju pred goste, ali se vrlo često sprema za sufur (poslednji obrok u muslimanskom mesecu posta), jer zbog sastojaka dobro drži sitost u toku celog dana.
Za pripremanje jufčica po originalnom receptu treba malo više vremena. Stare domaćice kažu da jufčice sofru krase.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.