Kako da pripremite škotska jaja? 1Foto: Shutterstock/Koarakko

Škotska jaja su jedna od najpopularnijih britanskih grickalica. To su tvrdo kuvana jaja koja se umotaju u mleveno meso, premazuju prezlama i zatim prže na ulju do zlatne i hrskave boje. Oni su uobičajena hrana za piknik i mogu se naručiti u većini britanskih pabova.

Tradicionalno se konzumiraju ohlađene, ali se mogu jesti i tople, najbolje sa kiselim krastavcima, svežom salatom i sosom od senfa. Poslednjih godina ovo jelo je poraslo u popularnosti i može se naći na kul listama gastronomskih publikacija, kao iu restoranima sa Michelin zvezdicama.
Priprema korak po korak

Jaja možete da kuvate tako da žumanca budu tvrda ili malo tekuća, izbor je na vama. Ako više volite meko kuvanu verziju, kuvajte jaja 4 minuta. Imajte na umu da će vrlo tekuća jaja biti teže oguliti. Za potpuno kuvana žumanca kuvajte 6 minuta.

Zapamtite da će jaje nastaviti da se kuva u fritezi ili rerni. Nakon kuvanja, potopite jaja u ledenu kupku kako biste izbegli prekuvanje. Pustite ih da se potpuno ohlade i lakše će se oguliti. Oguljena, kuvana jaja uvaljajte u brašno, jer će to pomoći da se ostali sastojci bolje upiju.

Kada premažete jaja mešavinom od mlevenog mesa, pazite da smesa ne bude pukotina, jer ako ulje uđe između mesa i jaja, jaja bi se mogla raspasti. Škotska jaja se tradicionalno prže u dubokom prženju da bi dobila dodatnu hrskavu koricu, ali ih možete ispeći i u rerni, piše IndexHR.

Sastojci

500 mlevenog svinjskog mesa
1 hrskavi hleb
100 ml mleka
1 luk
2 čena belog luka
6 jaja
100 aleve paprike brašna
150 g prezle
peršun
so biber

1 Pomešajte meso i ostale sastojke

Potopite hleb u mleko. Crni luk sitno iseckati i propržiti u tiganju dok ne postane staklast. U oceđen hleb dodati luk, sitno iseckani peršun, seckani beli luk, meso, posoliti, pobiberiti i na kraju dodati 1 jaje, dobro izmešati da se sastojci sjedine.

2 Skuvajte jaja

4 jaja kuvajte 5-7 minuta, ohladite i ogulite.

3 Oblikujte škotska jaja

Mesnu mešavinu podeliti na 4 dela. Uzmite četvrtinu, na dlanu formirajte pljeskavicu, u sredinu stavite jaje, zatvorite mesom i rukama formirajte loptu.

Uverite se da je jaje premazano sa svih strana. Ponovite postupak sa ostalim jajima.

4 Uvaljajte jaja i ispržite

Uvaljajte pripremljeno jaje u brašno, umućeno jaje i prezle, pržite jedno po jedno. Okrenite kašikom da se ravnomerno ispeku i da ne izgube oblik.

5 Poslužite toplo

Pečena jaja izvadite na unrus da upije višak masnoće i poslužite topla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari