Kako izgleda banatski doručak na žitu? 1Foto Nadica Jakovljev/Danas

Nekad je bilo ovako: pre nego što se počne bilo kakav težak posao, a svi su nekad bili teški, prvo se moralo dobro doručkovati.

Od nekadašnjeg doručka danas bi se većina užasnula, koliko masti, koliko proteina, koliko ugljednih hidrata, koliko kalorija.

Ali, niti se moglo orati, niti se moglo ugariti, ni kositi ni rukovedati, ni prati veš prakljačama, ni čistiti štala, ništa se nije moglo raditi bez tih, danas tako omraženih kalorija i enegetske vrednosti.

Jedan od najlepših i najtežih poslova u toku godine nekad je bila žetva. Doručak pred taj svečani čin, pre nego što padne prvi otkos žita, bio je poseban. A nije ga bilo teško ni pripremiti jer je vreme žetve bilo vreme izobilja.

Kako izgleda banatski doručak na žitu?

Na ručno tkanom peškiru postavi se sve što u kući u tom trenutku ima.

Obavezna je slanina i to ona debela, bela, sapunjara, koja se na vrućini momentalno otopi, ali nema veze, lakše niz grlo klizi.

Već se načela i šunka, jer je stigao prvi paradajz. Ostalo je još suvih kobasica.

Sveže umešen hleb, po mogućstvu cipovka od dva kilograma, a može i koja pogačica sa čvarcima i droždinama ili savijačica, odnosno gibančica.

Hleba i masti za one koji vole.

Sir domaći mladi i kiselo mleko u zemljanom ćupu u koji će se, malo kasnije, za zimu ostaviti pekmez od kajsija ili šljiva.

Bareni krompir i barena jaja snagu daju.

Za salatu, ono što je dospelo, crni i beli luk obavezno, prvi paradajz i krastavac iz bašte.

Može i krastavac koji se ukiselio na suncu. Taj se krastavac kiseli tako što se u veliku teglu stave krastavci srednje veličine, cvet mirođije, kriška hleba umotana u neku krpu.

Sve se to nalije vodom, poklopi nekom rasparenom tacnicom iz servisa i ostavi na suncu nekoliko dana. To je krastavac iz vode.

Kako se i višnje zrele, neke domaćice skuvaju sos od višanja pa se i on u nekom lončetu nađe na trpezi.

Sveže voće se podrazumeva, kajsije i jabuke petrovače. I štrudle, naravno, sa makom, višnjama ili rogačem.

Muškarci će, pre posla, iz flaše potegnuti malo rakije. Vode iz bunara mora biti i to hladna. I kad se doručak obavi, posao može da počne.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari