Višnje su kraljice voćnjaka i kraljice ostava. Višnje su najzahvalnije voće od kog valjda ne postoji nešto što ne može da se napravi.
Nekada u svakoj je bašti moralo biti jedno drvo višnje.
Na periferiji grada i u selima, višnje su se sadile i ispred kuće.
Istina je da je višenje brao ko stigne, ali rodna je to voćka, ostane uvek i za domaćina.
Višnja se osim u svežem stanju, može preraditi na mnoog načina.
Od višnje se pravi rakija, omiljeni ženski liker višnjevača, bez kog nije mogla dobrostojeća kuća, sok od višnje.
Od višnje se pravi slatko, može i džem, takozvane cepane višnje u tegli koje zimi bude najbolja salata uz pečenje ili omiljeni sos na ovim prostorima, sos od višnje. Tu je i kompot od višanja sa košticama koji tako dobro dođe u mesecima kada svežeg voća nema.
Ali, verovatno bismo se lako složili da su višnje najbolje u kolačima. Bez njih ne mogu torte, mafini i kejkovi, štrudle ukiselo i uslatko, sa tegljenim korama, lenje pite, u novije modernije vreme, tartovi.
Evo jednog kolača od višanja koji se lako pravi, nije ni skup, što je u današnje vreme vrlo važno. Sastojci se mere kašikom.
Potrebno je 6 jaja za početak. Odvojiti belanca, ulupati ih sa 16 kašika šećera pa dodati 8 kašika ulja, 8 kašika vode, 6 žumanaca, 26 kašika brašna i jedan prašak za pecivo.
Smesu usuti u pleh obložen papirom za pečenje. Staviti u rernu ugrejanu na 200 stepeni i peći dok se na površini ne uhvati korica. Izvaditi i posuti kilogramom višanja bez koštica i vratiti na pečenje. Višnje će lepo i nejednako da propadnu pa kad isečete kolač u svakom će parčetu i višnje da se nađu.
Kolač, posut šećerom u prahu, seći kad se potpuno ohladi.
Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.