Svašta možeš sa šljivkom, voćkom omiljenom među Srbima čak toliko da je spominju i kada se bave proročanstvima, pa kažu „staćemo pod jednu šljivu“.
A koliko šljiva stane u jedna pekmez, rakiju ili kolače može da se nabraja.
U jednu knedlu odnosno gombocu sa šljivama, omiljenu poslasticu, stane samo jedna.
Ako volite stenlejke, krupne šljive crvenog i slasnog sadržaja, onda nema dileme da ćete sa njima napraviti najukusnije knedle sa šljivama.
Ali pre nego što pređemo na recept, još malo podsećanja o šljivama u Srbiji.
Do pre četiri godine šljiva je bila najzastupljenije voće kod nas, a zemlja je bila među prvim proizvođačima u svetu.
U proizvodnji šljiva se najviše koristi za rakiju, potom za pekmeze i džemove ili kao sušeno voće.
Za rakiju su najukusnije autohtone sorte, ali njih je malo, one imaju mali prinos iako su koncentrovane aromama i imaju odličan odnos kiselina i šećera.
Od autohtonih vrsta proizvodi se crvena ranka, crnošljiva, trnovača. Trenutno je cela rakijska scena bazirana na staroj srpskoj sorti – crvenoj ranki.
Ipak, najviše se gaje uvozne vrste šljiva. Šezdesetih se masovno sadila američka šljiva stenli, u narodu poznatija kao stenlejka.
Posle je došla italijanska grosa de felicija, koja može da dostigne 120 grama po šljivi. Sve te šljive nemaju povoljan hemijski odnos za rakiju, pa se koriste u konditorskoj industriji ili se prodaju na pijaci.
Od požegača se pravi lep džem u pećnici, zapečen i taman, sa uvijenim ljuskama šljive.
A sad recept za knedle ili gomboce sa šljivama
Potrebno je:
500 grama krompira
400 grama brašna
so, sešer, prezle
1 jaje
5 kašika pšeničnog griza
1 šoljica ulja
trunka praška za pecivo
12 šljiva
Priprema:
Skuvati pola kilograma krompira, procediti, posoliti, izgnječiti, dodati 1 jaje, 1 šoljicu ulja, 5 kašika pšeničnog griza, trunka praška za pecivo i brašno odokativno, da se dobija testo koje se ne lepi i koje može da se oblikuje.
Od testa oblikovati knedle, puniti ih svežim šljivama i kuvati u ključaloj vodi. Kada isplivaju na površinu, mogu da se ocede u uvaljaju u propržene prezle.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.