Sezona jagoda je počela, mnoštvo je načina da se konzumiraju i pripremaju, od sokova, mućenja sa mlekom do kolača. Mnogi će se složiti da su, ipak, najbolje sveže.
Mirišljavi, ukusni plodovi kratko su na trpezama pa je svaki način njihovog čuvanja za hladne dana, bez puno sunca, pravi spas.
Domaći pekmez od jagoda jedan je od načina da imamo jagode na trpezi i van njihove sezone.
Pravi se lako a kuhinja miriše prelepo. Na ovaj način pripreme jagoda zimi se, kad počne konzumacija, proleće vraća na trpezu i tanjir.
Jagoda je nežno voće pa traži pažljvo postupanje i manje količine šećera.
Na kilogram jagoda ide maksimalno pola kilograma šećera, može i manje u zavisnosti od slasti ploda.
Jagode se operu, očiste od peteljki i pospu šećerom, da na kratko odstoje. Najbolje da se pipremaju u manjim količinama, kako bi pekmez lepše ispao.
Ostaviti cele plodove, da se voće prepozna u pekmezu.
Kuvaju se polako, na tihoj vatri, bez puno mešanja. Na pola kuvanja, prebaciti masu iz šerpe u plitku posudu, gde proces kuvanja dobija ubrzanje a masa se brzo zgušnjava.
Gotov pekmez sipati u sterilisane tegle i posuti na vrhu sa malo konzervansa.
Ovako pripremljene jagode odlične su u palačinkama i na tostu i pecivu.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.