Kako napraviti pekmez od jagoda?

Ostavite komentar


  1. Alooo, pekmez se pravi od usitnjenih plodova, tako da se ne vidi od kojeg voca je pravljen – samo boja i gustina.
    Dzem je seckan (ili krupno mleven) tako da se vidi od cega je radjen.
    Marmelada je usitnjena i jos prpfiltrirana, te na kraju jako zelatinirana (pektinirana).
    Ovo sto ste vi napravili je eventualno „dzem’, ali pre bih ga nazvao (lako slatkim) ‘slatkom od jagoda’.

  2. Sto je voce sitnije iseckano, to se krace kuva. Po pravili se kuva u pocetku bez secera, da suvisna voda ispari,a i da dzem mirise na voce, a ne na karamelizovani secer. Secer se doda pred kraj, tako, 2:1 u korist voca. Vreme kuvanja zavisi od plodova, nije uvek isto. Sto zrelije voce, to manje secera i krace kuvanje. Ja kuvam dzem iskljucivo od zamrznutog voca, u manjoj kolicini, i drzim ga u frizideru. Tad ne treba konzervans.

  3. Dzem se kuva sa 300 g secera na kilo voca,stavlja se red voca red secera,i najbolje je tako da prenoci.Sutra dan se kuva na laganoj vatri dok se ne ukuva.Ukuvan je kad uzmete kasiku dzema sipate na tacnu i prevucete prstom po sredini Ako se ta dva dela ne spoje znaci da je dobro ukuvan.Vreo dzem sipati u dobro oprane i sterilisane tegle,odmah dobro zatvoriti zatvaracem Ne treba nikakva hemija jer ovako skuvan djem moze da stoji vise od godinu dana.

  4. Jagode su nam pune otrova od raznih hemijskih preparata ! To niko ne kontrolise a decu nam truju ! Odes na pijacu sa decom,a oni ti kažu da ipak nisu za decu ! Bar im u tom trenutku savest proradi !

  5. Recept nije tacan. Zbog kolicine vode koje sadrzi ovo voce mora se staviti vise secera od over kolicine koju navodite u tekstu. Da bi djem bio bez konzervansa i kvalitetan potrebno je koristi tri sastojka jagode, secera i limun. Voce i secera u razmjeri 1:1, na tu kolicinu sok od jednog limuna. Prijatno!

  6. Ne praviti za zimu nista od ovih vodenih jagoda tek kada ugledate na tezgi one starinske jagode takve kupiti i praviti dzemove, slatako, …

  7. Nikad ni u jedno voće kada kuvam džem ne stavljam odma šećer. Ukucam da ispari voda a onda dodam šećer i za jagode i kajsije vanilin šećer, a šljivama karanfilic.
    Naravno kad se na tačni ne sastave dve količine, džem je gotov.
    Od slasti voća zavisi i količina šećera.
    Vruć džem u vruće tegle i u zagrejanu rernu. Isključim rernu i ostavim da se džem u skroz ohladi i tek tada tegle zatvaram.
    Znaci bez konzervansa, meni traje i više godina i ne menja ni ukus ni miris.
    Svako iskustvo dobro dodje. Pozdrav.

Ostavite komentar


Recepti

pijani šaran

Pijani šaran: Nekrunisani kralj posne slavske trpeze

Pijani šaran je bez ikakve dileme kralj svake posne slavske trpeze! Ukusno riblje meso, aromatizovano limunom, začinskim biljem i obaveznim belim vinom stvara pravu harmoniju ukusa i predstavlja istinski delikates kome je teško odoleti. Bilo da ga pečete sa pirinčem, krompirom ili drugim povrćem po želji, ovo jelo garantuje slast i istinski gurmanski užitak!

Naslovna strana

Naslovna strana za 18. decembar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Andrej Josifovski Pijanista, arhitekta i vizuelni umetnik

Danas čitam danas, da se ne bih osvrtao sutra.