Gotovo da nema gastronomskog bloga koji nema recept za plašinte, a tome svakako doprinosi jednostavan način pripreme i ukus.
Na slici podsećaju na mađarski langoš ili italijanske pancerote, možda su i u nekom kulinarskom rodu. Ipak, ukus je drugačiji.
Prave se od hlebnog testa koje se razvlači kao palačinka (otud verovatno i naziv vlaška palačinka) i filuju punomasnim belim sirom i jajima.
Preklapanje je volji i umešnosti domaćice, pa plašinte mogu da budu polukružne, četvrtaste, preklopljene „faltanjem“. Osim estetike, važno je da budu dobro zatvorene, da ukusno punjenje ne iscuri.
Prže se u dubokoj masnoći, preporuka je da to bude svinjska mast jer su onda ukusnije.
Jedu se i tople i hladne, bez razlike.
Na ovom tradicionalnom jelu, obično se sprema za doručak ili večeru, odrasle su generacije i generacije istočne Srbije, zato valjda ljudima ovog kraja plašinte mirišu na detnjstvo.
Gastro nostalgiju u poslednje vreme mogu da leče u ovdašnjim pekarama i pojedinim restoranima koji, za sada još uvek stidljivo, neka tradicionalna vlaška jela.
Ali i da ih kao ukuse svoga kraja ponude gostima, znajući da se mirisnom, hrskavom testu teško može odoleti.
Plašinte su dobile i svoje takmičenje. U selu Rudna Glava, udruženje žena „Vredne Vlajne“ par godina unazad organizuje „Plašintijadu“ nadmetanje u pripremi ovog autentičnog vlaškog specijaliteta koji se, kako kažu, jede prstima.
– I dan, danas plašinte pravimo na isti način, kao što su to činile naše bake – objašnjavaju „Vredne Vlajne“ jer očigledno da ono što je dobro, ne treba menjati, a plašinte su se dokazale.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.