Kako se spremaju plašinte ili vlaške palačinke 1Foto: J.B.K.

Gotovo da nema gastronomskog bloga koji nema recept za plašinte, a tome svakako doprinosi jednostavan način pripreme i ukus.

Na slici podsećaju na mađarski langoš ili italijanske pancerote, možda su i u nekom kulinarskom rodu. Ipak, ukus je drugačiji.

Prave se od hlebnog testa koje se razvlači kao palačinka (otud verovatno i naziv vlaška palačinka) i filuju punomasnim belim sirom i jajima.

Kako se spremaju plašinte ili vlaške palačinke 2
Foto: J.B.K.

Preklapanje je volji i umešnosti domaćice, pa plašinte mogu da budu polukružne, četvrtaste, preklopljene „faltanjem“. Osim estetike, važno je da budu dobro zatvorene, da ukusno punjenje ne iscuri.

Prže se u dubokoj masnoći, preporuka je da to bude svinjska mast jer su onda ukusnije.

Jedu se i tople i hladne, bez razlike.

Na ovom tradicionalnom jelu, obično se sprema za doručak ili večeru, odrasle su generacije i generacije istočne Srbije, zato valjda ljudima ovog kraja plašinte mirišu na detnjstvo.

Gastro nostalgiju u poslednje vreme mogu da leče u ovdašnjim pekarama i pojedinim restoranima koji, za sada još uvek stidljivo, neka tradicionalna vlaška jela.

Ali i da ih kao ukuse svoga kraja ponude gostima, znajući da se mirisnom, hrskavom testu teško može odoleti.

Plašinte su dobile i svoje takmičenje. U selu Rudna Glava, udruženje žena „Vredne Vlajne“ par godina unazad organizuje „Plašintijadu“ nadmetanje u pripremi ovog autentičnog vlaškog specijaliteta koji se, kako kažu, jede prstima.

– I dan, danas plašinte pravimo na isti način, kao što su to činile naše bake – objašnjavaju „Vredne Vlajne“ jer očigledno da ono što je dobro, ne treba menjati, a plašinte su se dokazale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari