Procena je da je za pripremu ovog jela potrebno oko 180 minuta, ali ljubitelji posne hrane koji su probali posne suve punjene paprike kažu da se isplati čekanje.
Da bi se svaki zalogaj „topio u ustima“, neophodno je više vremena za pripremu ovog tradicionalnog jela kako bi se sastojci sjedinili, a suve paprike dobro ukuvale.
Nezaobilazan su deo trpeza u vreme posta. Imaju višestruku „primenu“, premda se mogu služiti i tople i hladne, kao prilog, predjelo ili glavno jelo.
Sastojci: dva manja struka praziluka, dve do četiri slatke suve paprike, tri do pet ljutih suvih paprika, 100grama mlevenih oraha, so, ulje.
Priprema: Paprike oprati mlakom vodom i staiviti ih u vrelu vodu da stoje 15 minuta kako bi omekšale. Na ugrejanom ulju propržiti sitno seckan praziluk i izrendanu šargarepu, zatim dodati pirinač i začine.
Smesu još malo propržiti i pred sam kraj dodati orahe i promešati. Svaku papriku puniti tako da ima malo prostora pri vrhu, pa otvoreni vrh paprika umočiti u brašno.
Paprike ređati u krug u šerpu ili dublji pleh. Paprike se mogu izbušiti čačkalicom da bi se bolje ukuvale. Preliti vodom i krčkati u rerni na 150 stepeni oko dva sata.
Pred kraj pečenja napraviti zapršku od ulja i aleve paprike i time preliti paprike. Vratiti u rernu i peći još 15-ak minuta na 200 stepeni.
Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.