Moris Meseže, čuveni provansalski travar, kaže: „Ako iz šetnje po prirodi treba da se vratite samo s jednom biljkom, neka to bude kopriva.“
Ova biljka je jedan od najboljih izvora hlorofila, zelenog pigmenta, koji povećava broj eritrocita, tj. hemoglobina u krvi.
Pored hlorofila, kopriva sadrži i tanine, glikokinin – supstancu koja snižava nivo šecera u krvi, mnogo vitamina C i K, fosfor, magnezijum, natrijum, kalijum, kalcijum, mravlju, sirćetnu i kremenu kiselinu, acetilholin, histamin. Za razliku od spanaća i zelja, kopriva ne sadrži otrovnu oksalnu kiselinu i zato je ove namirnice bolje zameniti koprivom.
Priprema:
- sitno seckana glavica crnog luka
- 3 krompira
- 2 šake sveže mlade koprive
- čen belog luka
- so
- sveže samleven biber
- za serviranje: pavlaka, krutoni ili ulje od bundevinih semenki
Propržite na malo ulja sitno iseckanu glavicu crnog luka pet minuta. Dodajte tri manja ili dva veća krompira (bolje bela) iseckana na kockice i dve šake mlade, sveže, dobro oprane i iseckane koprive.
Nalijte vodom (litar i po) i kuvajte 20 minuta. Pred kraj kuvanja posolite nerafinisanom morskom solju, pobiberite sveže samlevenim crnim ili belim biberom, dodajte čen sitno iseckanog belog luka i štapnim mikserom izmiksajte dok se ne dobije homogena masa divne zelene boje.
Prilikom serviranja u tanjir dodajte kašičicu kisele pavlake, malo hladno ceđenog bundevinog ulja i kašiku krutona.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.