Kako spremiti čorbu od koprive? 1Foto: Momčilo Antonijević

Moris Meseže, čuveni provansalski travar, kaže: „Ako iz šetnje po prirodi treba da se vratite samo s jednom biljkom, neka to bude kopriva.“

Ova biljka je jedan od najboljih izvora hlorofila, zelenog pigmenta, koji povećava broj eritrocita, tj. hemoglobina u krvi.

Pored hlorofila, kopriva sadržži i tanine, glikokinin – supstancu koja snižžava nivo ššecera u krvi, mnogo vitamina C i K, fosfor, magnezijum, natrijum, kalijum, kalcijum, mravlju, sirćetnu i kremenu kiselinu, acetilholin, histamin. Za razliku od spanaća i zelja, kopriva ne sadržži otrovnu oksalnu kiselinu i zato je ove namirnice bolje zameniti koprivom.

Priprema:

  • sitno seckana glavica crnog luka
  • 3 krompira
  • 2 ššake svežže mlade koprive
  • čen belog luka
  • so
  • svežže samleven biber
  • za serviranje: pavlaka, krutoni ili ulje od bundevinih semenki

Propržžite na malo ulja sitno iseckanu glavicu crnog luka pet minuta. Dodajte tri manja ili dva veća krompira (bolje bela) iseckana na kockice i dve ššake mlade, sveže, dobro oprane i iseckane koprive.

Nalijte vodom (litar i po) i kuvajte 20 minuta. Pred kraj kuvanja posolite nerafinisanom morskom solju, pobiberite svežže samlevenim crnim ili belim biberom, dodajte čen sitno iseckanog belog luka i šštapnim mikserom izmiksajte dok se ne dobije homogena masa divne zelene boje.

Prilikom serviranja u tanjir dodajte kaššičicu kisele pavlake, malo hladno ceđenog bundevinog ulja i kaššiku krutona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari