Nekako je živopisno ostrvo Kapri na jugu Italije savršeno lepo. Pored prirode, mora, stabala limuna i pomorandži, cvetova raznovrsnih boja, slatkog života, kapri sandala, podario nam je i kolač pod nazivom torta kapreze (Caprese).
Napravljena je upravo od badema kojih u toj regiji ima u izobilju, korice pomorandže kojih takođe ima i naravno čokolade. Zanimljivo je da u ovu tortu ne stavljamo brašno, već nam za to služi samleveni badem. Pored ove tamne verzije torte kapreze postoji i žuta verzija sa limunom.
Hrskava je spolja, a sočna unutra, svaki zalogaj torte kapreze daje jedinstveno savršenu kombinaciju slatkoće i gorčine, još se pri tome osete komadići samlevenog badema. Da biste osetili dah Kaprija dovoljno je da sami napravite tortu, verujemo da ćete biti oduševljeni ovim desertom.
Šta nam je sve potrebno:
- 150g mlevenih badema
- 125g šećera u prahu
- 3 jaja
- 125g putera
- 150g crne čokolade
- naribana korica pomorandže
- so
- šećer u prahu za posipanje
- opciono 2-3 kašike amareta (liker)
Način pripreme:
Čokoladu usitniti na kockice, staviti je u posudu i preko čokolade dodati puter, neka se tope na laganoj vatri. Zatim posebno umuiti belanca i žumanca. U belanca dodati so i pola količine šećera, umutiti čvrsti šne, u žumanca dodato ostatak šećera kao i narendanu koricu pomoradže, penasto umutiti. Sada ćemo lagano sjediniti čokoladu i žumanca, dodajući kašiku po kašiku, kada je to gotovo, dodati mlevene bademe, smesu lepo sjediniti, nakon toga dodati opet lagano šne od belanaca kako bi sve sjedinili i napravili glatku smesu za tortu.
U okruli pleh, staviti papir za pečenje, sipati čokoladnu smesu i staviti da se peče pola sata na 180C, naravno u prethodno zagrejanz rernu. Kada se torta malo prohladi, obilato je posuti šećerom u prahu. Služiti još toplu, kugla sladoleda od vanile doprinosi savršenstvu.
Napomena: može se dodati i neka količina mlevenog lešnika.Može se posuti i gorkim kakaom.
Uživajte!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.