Griz je poznata i vrlo popularna poslastica. Osnovu čine pšenični griz i mleko. A što se tiče ostalih začina, imate jako puno mogućnosti.
Sve u svemu, malo drugačiji griz u odnosu na onaj na koji ste navikli.
Karamel griz, sastojci:
- 8 kašika šećera
- 1 l mleka
- 7 ravnih kašika griza
- 1 kesica vanilin šećera
- 100 g suvog grožđa
- rum po potrebi
Karamel griz, priprema:
Prvo operite i očistite suvo grožđe.
Sipajte rum (nekoliko kašika) i ostavite da odstoji.Na nižoj temperaturi karamelizujte šećer.
Kada dobije lpu zlatno-braon boju pažljivo sipajte mleko i sačekajte da mleko provri.
Sipajte griz u tankom mlazu uz neprekidno mešanje.
Dodajte suvo grožđe i vanilin šećer.
Kuvajte nekoliko minuta uz neprekidno mešanje dok se griz zgusne.
Griz sipajte u činijice i poslužite topao ili hladan.
Napomene:
Ukoliko nemate rum, možete upotrebiti aromu ruma, ali na ovu količinu stavite pola kašičice.
Po ukusu možete dodati još šećera ili ga smanjiti.
Dekoracija po želji, a u mom slučaju flips u ruby čokoladi i mrvljeni keks.
Recept za pripremu možete naći i na blogu
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas.
Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona.
Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.