Karamelizovani luk kao dodatak ili pojačivač ukusa jelima ima neprevaziđen ukus.
Koristi se kao dodatak umacima, kao namaz ili za punjenje mesa, uz prave hamburgere, poslužen uz pečena rebarca, uz sireve, orašaste plodove, itd.
Interesantno je kako oštar i jak miris i ukus luka, karamelizacijom postaje savršeno blag, slatkast i neodoljiv.
U čemu bi bila tajna dobro pripremljemog luka na ovaj način, tajna je u dugom pirjanju i laganoj vatri, kako bi se višak tečnosti redukovao, a slatkoća iz samog luka i smeđeg šećera zaokružila ukus. Boja će biti promenjena u tamnju, a ukusu će lep balans dati aćeto sirće (aceto balsamico).
Svaki višak ovako pripremljenog luka možete čuvati u frižideru nekoliko dana,
Šta nam je sve potrebno:
- 1kg ljubičastog luka
- 100g smeđeg šećera
- maslinovo ulje
- balzamiko sirće
- so
Način pripreme:
Kada je luk očišćen i opran, sledi seckanje na režnjeve, treba iseći tanke rezance od luka. Podjednako su dobre obe vrste luka, mada mala prednost ide ljubičastom luku. U tiganj staviti maslinovo ulje, potom luk, Pirjati luk na laganoj vatri oko 30-40 minuta, posoliti i dodati šećer.
Luk će početi da dobija tamniju boju i količina će se znatno smanjiti, to bi bio znak da je luk karamelizovan, sada dodajemo jednu punu kašiku aćeta i promešamo. Kada se luk prohladi staviti u čistu teglicu pa koristiti po potrebi. Čuvati u frižideru.
NAPOMENA: u našem slučaju je prepečena tortilja sa dodatkom sira (bri), karamelizovanog luka i crvenih oraha.
Uživajte!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.