Banane se uglavnom jedu sveže kada imaju lepu žutu koru, ali kada se pojave tamne pege na kori možemo sa njima napraviti hranjivi milk šejk, mafine, da ih pržimo na puteru ili da napravimo neki kolač.
Naš današnji recept je upravo takav, slast zrelih banana će biti sasvim dovoljna da ne koristimo dodatni šećer za testo, ali će zato banana dati kolaču poseban šmek i ukus. Divan kolač za nedeljni doručak ili laku užinu.
Šta nam je sve potrebno:
- 250ml mleka
- 2 jaja
- 140g ovsenih pahuljica
- 2 zrele banane
- 40g kakao praha
- 1/2 praška za pecivo
- prstohvat soli
- 200g crne čokolade
- 200ml slatke pavlake
- kašika ulja
Način pripreme:
Ovsene pahuljice preliti toplim mlekom, promešati, i ostaviti pola sata da se natope.Viljuškom ili blenderom izgnječiti banane, napraviti pire, pa u to dodati, jaja, so, kakao prah, prašak za pecivo, sjediniti, i na kraju dodati natopljene ovsene pahuljice, promešati.
Ko voli slađi kolač, po želji možete dodati 2 kašike šećera. Kalup za pečenje namazati puterom ili uljem, sipati testo, i peći u zagrejanoj rerni 35-40 minuta na 180C.
Za preliv otopiti čokoladu na pari ili u mikrotalasnoj rerni, dodati zagrejanu pavlaku i kašiku ulja. Kada se sve dobro sjedini, preliti čokoladni ganaž preko ispečenog i ohlađenog kolača.
Tek kada se kolač dobro stegne i ohladi seći i poslužiti.
Uživajte!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.