Kolač sa makom i šamom (recept) 1foto Nadica Jakovljev/Danas

Mak je jedan od najomiljenijih sastojaka za poslastice na ovim prostorima, od rezanaca sa makom, preko štrudli i savijača, do modernih kolača sa makom i belom čokoladom.

Lenja pita ili kolač sa prhkim testom najčešće se pravi sa višnjama i jabukama. Ali, po ukusu i mirisu ne zaostaje ni lenja pita sa makom. Recept za ovu lenju pitu je malo drugačiji, jer je obična lenja pita dobila malo glamura u vidu šama.

Ako se odlučite da napravite ovu pitu sa makom, prvo napravite fil.

Fil od maka se pravi tako što se 200 grama mlevenog maka, u koji se stavi 100 grama šećera, dva vanil šećera, naribana korica od jednog limuna i sve dobro umuti, uključujući i tri žumanca, prelije sa 150 mililitara vrelog mleka.

Kore su od prhkog testa, ali malo drugačije.

Potrebno je 100 grama margarina, 50 grama šećera u prahu, jedno žumance, 250 grama brašna, 100 grama kisele pavlake i jedan prašak za pecivo. Umesiti testo od kog treba da ispadnu dve kore.

Na dno pleha staviti koru, pa preko nje fil i drugu koru. Ove kore nije lako razvući, pa je najbolje to raditi između dva papira za pečenje.

Peći na 180 stepeni dok se gornja kora ne zažuti. Tada preko gornje kore staviti umućeni šam i peći još par minuta na višoj temperaturi.

A šam se pravi tako što se dobro umute četiri belanca sa 120 grama šećera. Majstori kuhinje kažu, šam je dobro utučen da vam, kad prevrnete posudu u kojoj ste ga mutili, ne padne na glavu.

Pitu ostaviti da se dobro ohladi, pa je iseći u lepe kocke.

I što bi rekli Francuzi, bon apetit.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari