Za Kornvolsku pitu, koju su rudari tradicionalno nosili u kop kao obrok i koja je dugo čuvala toplotu grejući telo i ruke, odavno se zna u kulinarstvu.
Recepti su poznati i rado se dele, a može da se pravi i u izmenjem izdanju, predlažemo ovu banatsku verziju sa pilećim mesom. Brže se sprema i nije daleko od svog rođaka.
Dovoljno je malo brašna, masti, piletine i povrća pa da se napravi ukusan ručak, koji dugo ostaje topao. Za ljubitelje kombinacije testa i mesa, ovo je idealan obrok.
Dok se za originalnu kornvolsku pitu koristi goveđe ili juneće meso, repa, luk i kormpir, u ovoj banatskoj verziji koristi se šargarepa, luk, piletina i grašak.
Za testo je potrebno 200 – 300 grama brašna, 125 grama margarina ili putera, 150 mililitara hladne vode i so.
Nadev : 250 grama junećeg mesa, u ovom slučaju 300 grama piletine, manja glavica crnog luka, 100 grama graška, 1 šargarepa, 1 jaje, so i biber,
Zamesiti lisnato testo i staviti u frižider. Ako se pita nadeva junetinom, onda je potrebno da testo bude čvršće pa se koristi više brašn i kombinacija margarina i masti. Testo se pokrije i ostavi na pola sata u frižideru.
U međuvremenu se pripremi nadev. U originalnu pitu idu sveže namirnice – isečana junetina na kocke, repa, luk i krompir, čime se tetso isečeno na veće krugove puni a ivice zavrći i spajaju u pancerotu.
Pita sa ovakvim punjenjem peče se 50 minuta na 200 stepeni u pećnici a sastojci se sami spajaju i ispuštaju sokove.
Banatska verzija je lakša i nešto brža za pripremu. Dok testo odmara u frižideru, u tiganju se na ulju proprži luk isečen na kolutove, pa se prorži parče pilećeg belog mesa. Posoliti, pobiberiti.
Skuvati pet minuta grašak i šargarepu isečenu na kockice. Ispečeno pileće belo meso iseći na kockice, dodati povrću i u sve umešati jendo jaje.
Od testa napraviti nekoliko loptica. Svaku razviti u krug, namazati nadevom, ivice poklopiti u polumesec pa ih uvrnuti. Premazati umućenim jajetom.
Dovoljno je peći 10 do 15 minuta na 180 stepeni.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.