Lepa lagana letnja kombinacija namirica za pretople dane koji nas očekuju. Ovaj recept za kremasti pirinač sa tikvicama može biti savršen prilog uz piletinu, ribu ili za vaš samostalni obrok.
Dodajte šampinjone ili druge vrste gljiva, tofu, grilovano povrće, imaćete ukusnu i brzu večeru pripremljenu za samo pola sata. Kremasta tekstura, svežina tikvica, opojan miris parmezana, jednom rečju sjajan zalogaj.
Takođe se ovo jelo može napraviti sa testeninom zrnastog oblika poput pirinča. Dok se pirinač kuva, pripremimo sos, onda sve sjedinimo i obrok je tu, spreman za posluženje.
Šta nam je sve potrebno:
- 200g pirinča (basmati)
- 2 žute tikvice okrugle
- 400ml mleka
- 50g brašna
- 50g putera
- so, biber, muskatni orah
- 100g parmezana
Način pripreme:
Pirinač skuvati u slanoj vodi, najbolje kuvati 15 minuta, potom isključiti ringlu, a pirinač pustiti da odstoji poklopljen još toliko vremena, kako bi upio vodu. Na ovaj način će nam pirinač ostati rastresit. U drugu posudu staviti puter, pa ga istopiti na laganoj vatri, dodati brašno i pržiti nekoliko minuta da se dobije malo tamnija boja brašna.
Potom dodati mleko i mešati sve dok sos ne počne da bude gušći. Zatim dodati so, biber, muskatni orah i parmezan. Sve zajedno sjediniti, pa u sos dodati skuvani pirinač i narendane tikvice.
Kuvati još nekoliko minuta na tihoj vatri. Ako želite još kremastiji pirinač, dodati neutralnu pavlaku, pa kuvati još nekoliko minuta. Što se začina tiče treba jelo probati, pa prilagoditi začine ličnom ukusu ili ukusu porodice.
Uživajte!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.