Kruške su nadasve sezonsko voće, jesen je te u ponudi ima raznih sorti, boja, oblika, ukusa, poput Vilijamovki, Karamanki, Kaluđerke, Boskova bočica.
Pored toga što ih jedemo u svežem obliku, ovog puta ćemo ih oplemeniti finom crnom čokoladom, koja je svakako sastojak svakog ozbiljnijeg kolača.
Kada se prave recepti sa čokoladom, treba koristiti čokoladu najvišeg kvaliteta koju možete naći.
Što je više kako delova (crna čokolada 50% i više delova), čokolada će dati poseban šmek desertu.
Pošto je takva crna čokolada pomalo gorka može se začiniti mrvicom čili paprike ili sveže mlevenog bibera.
Francuzi već na svoj prefinjeni način ove kruške u sosu od čokolade nazivaju Poires Belle Helene, nazvane po istoimenoj operi od Ofenbaha.
Šta nam je sve potrebno:
- 5-6 krušaka
- 100g crne čokolade
- 100ml pavlake
- 60g šećera
- 100ml vode
- limun
- 4 zrna klinčića
Način pripreme:
Krruške oprati i oljuštiti, ostaviti peteljke.
U posudu za kuvanje staviti šećer i vodu, nekoliko kapi limuna, par klinčića, spustiti kruške u vodu, ostaviti da se tako kuvaju na laganoj vatri oko pola sata, povremeno lagano okrenuti stranu kruške.
Kada kruške budu gotove, u redukovanu tečnost od kuvanja staviti pavlaku i čokoladu, mešati do tačke ključanja.
Na hladne kruške sipati čokoladu lagano kašikom da se čokolada sliva niz kruške.
Neka se slatkiš dobro ohladi i čokolada stegne pre posluženja. Servirati po običaju uz kuglu sladoleda od vanile.
Uživajte!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.