Libanski labneh (Labaneh), je krem sir koji se pravi od jogurta dobijenog od kravljeg, kozijeg, ovčijeg, ali i od kamiljeg mleka.
Recept vodi poreklo iz Libana, ali se na sličan način priprema u svim zemljama Bliskog istoka, gde je jogurt veoma zastupljen mlečni proizvod. Pravi se u obliku manjih loptica, koje se prelivaju maslinovim uljem i sitno naseckanim belim lukom.
Ukus se dodatno može oplemeni dodatkom začinskog bilja kao što je nana, timijan, origano, čili papričica, ruzmarin, peršun, vlašac kao i začin zatar (Za’atar). Za naš domaći labneh koristićemo grčki jogurt, koji je nešto gušći, određenim postupkom odvajamo surutku i na taj način dobijamo krem sir koji će uz začine, povrće i tanke lepinje biti odličan doručak, užina ili večera u libanskom stilu.
Labneh je lagan kao obrok, samim tim što ima manje masnoća, te je odličan izbor hrane za period vrućina. Može se dodavati pecivima, kolačima ili jesti uz voće kao što su smokve, kruške, breskve.
Šta nam je sve potrebno:
• 500ml grčkog jogurta
• prstohvat zatara (začin)
• listovi sveževe nane (menta)
• 2-3 čena belog luka
• maslinovo ulje
• so
Način pripreme:
U jogurt dodati ravnu kašičicu soli. Uzeti veću cediljku, staviti na prigodnu posudu, potom cediljku obložiti čistom krpom, može i duplo savijena gaza, sipati jogurt, krajeve gaze pokupiti i zategnuti uvrtanjem i ostaviti tokom noći u frižideru da se cedi. Ujutro će surutka biti odvojena od krem sira. Možemo jednostavno staviti labneh u tanjir preliti maslinovim uljem i posuti začinima ili kao što to autentično rade, praviti male loptice-kuglice, koje mogu da se valjaju u začinsko bilje, beli luk, takođe ih možemo složiti u teglicu sa maslinovim uljem i vaditi po potrebi. Servirati uz tanak prepečeni hleb.
Napomena: Nemojte da vas zbuni začin zatar, može se nabaviti u specijalizovanim radnjama za prodaju začina, koristiće i za druge recepte iz bliskoistočne kuhinje. Treba ga probati.
Uživajte!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.