Leba i masti - narodna hrana na kojoj su odrasle mnoge generacije 1Foto:M.Pudar/Danas

Kriška hleba, sa začinima, narodna je hrana na kojoj su odrasle mnoge generacije.

Posebno kada se domaći hleb pekao u furunama, a kriška cipovke bila veće od dečijih obraza.

U vreme dok su se deca igrala, trčala, družila, svađala i plakala zajedno, majke su im na krišku hleba bela mazale svinjsku mast.

Bila je to sita užina, koja je služila i ljudima u polju da utole glad i izdrže teške poslove.

U ostavama se krio drugi važan sastojak ove namirnice, svinjska mast smeštena u emajliranim kacama.

Danas se mast može kupiti u svakoj prodavnici, pa zašto onda ne probati ponovo ukuse detinjstva.

Hleba i masti na današnjem meniju novih domaćica može da bude, što da ne, i neka vrsta predjela ili koktel posluženja.

Sem hleba i masti, potrebna su za ovaj „specijalitet“ još dva začina, mlevena paprika i so a mogu se dodavati kriške crnog luka.

Sastojci: parče hleba, svinjska mast, mlevena crvena paprika, so.

Priprema:

Iseći hleb na parčad, može se koristiti i prženi topli hleb.

Namazati svako parče mašću, posoliti i posuti crvenu, melvenu, slatku papariku. Prijatno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari