Leba i masti – narodna hrana na kojoj su odrasle mnoge generacije

Ostavite komentar


  1. Postoji i sirotinjska varijanta „na slatko“, za užinu. Dakle, namaže se parče hleba mašću, ne posoli se i ne pospe alevom paprikom, već slojem šećera. ne predebelim. Iza tog je, skoro obaveza, isterati dete iznova na ulicu, da se igra sa vršnjacima.

  2. Samo što ova nova „kupovna“ mast više liči na masnu vodu, nego na mast. Nekada se govorilo da se mast „nagrebe“ iz kante, a sada se cedi.

  3. Pamtim ukus toplog hlebnog okrajka,premazanog mašću i alevom paprikom.Tako sam to volela da pojedem a sada samo mogu da se sećam.

  4. Pre neki dan vecerao. Malo Aleve, mrvica soli ili zacina I sitan beli luk.

  5. I svi smo bili zdraviji i mrsaviji. Nismo jeli ove grickalice iz radnje.

Ostavite komentar


Recepti

posna proja

Posna proja: Neizostavni deo posne (slavske) trpeze

Posna proja je jednostavno jelo koje može biti deo posnog (slavskog) predjela, ili pak dodatak drugim posnim jelima. Može se jesti samostalno, uz neki fin namaz, ili kao zamena za hleb, a priprema se brzo i jednostavno, pa za čas može biti na vašem stolu ukoliko vam se jede neko lagano posno pecivo.

Naslovna strana

Naslovna strana za 18. decembar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ognjen Radonjić, profesor

Iz Danasa u bolje sutra.