lenja pita sa jabukamaFoto: Shutterstock/MoDaVi Art

Lenja pita sa jabukama je jednostavan i ukusan desert koji se brzo priprema, a odličan je za one trenutke kada želite nešto slatko, a nemate puno vremena. Bogat i kiselkast fil od jabuaka i cimeta, koji se fino baškari između dve kore od prhkog testa čini ovaj desert toliko sočnim i osvežavajućim, a opet ne previše slatkim.

Uz šoljicu omiljene kafe, lenja pita sa jabukama biće idealna poslastica kada se popodne vratite sa posla ili kada pozovete prijatelje u goste. Evo kako lenju pitu sa jabukama možete brzo i lako pripremiti kod kuće:

Lenja pita sa jabukama

Sastojci:

Za testo:

  • 200 g brašna
  • 100 g šećera
  • 100 g putera (može i margarin), omekšalog
  • 1 jaje
  • 1 prašak za pecivo
  • 1/2 kašičice vanilin šećera (opciono)

Za fil:

  • 4-5 srednjih jabuka
  • 2-3 kašike šećera (po ukusu)
  • 1 kašičica cimeta u prahu
  • 1 kašika brašna (da se fil ne razliva)

Za premazivanje:

  • 1 jaje
Lenja pita sa jabukama - ukusna starinska poslastica za sva vremena 1
Foto: Shutterstock/Suzana Marinkovic

Priprema:

  1. Oljuštite i isecite jabuke na tanke kriške. Stavite ih u posudu, dodajte šećer, cimet i brašno, i dobro izmešajte da se sve sjedini. Ostavite da odstoji dok pripremate testo.
  2. U velikoj posudi pomešajte brašno, šećer, prašak za pecivo i vanilin šećer (ako koristite). Dodajte omekšali puter i jaje.
  3. Mesite dok ne dobijete glatko i mekano testo. Ako je testo previše suvo, dodajte malo mleka ili vode po potrebi.
  4. Podelite testo na dva dela. Razvaljajte jedan deo na pobrašnjenoj površini i stavite ga u podmazan pleh (prečnika oko 24 cm) ili pleh obložen papirom za pečenje.
  5. Ravnomerno rasporedite fil od jabuka preko testa u plehu.
  6. Razvaljajte drugi deo testa i stavite ga preko fila od jabuka. Ako želite, od gornje kore možete napraviti mrežasti sloj tako što ćete testo iseći na trakice i unakrsno ih rasporediti preko fila.
  7. Premažite gornji sloj testa umućenim jajetom za lepu zlatnu boju.
  8. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-40 minuta, ili dok lenja pita sa jabukama ne dobije zlatnosmeđu boju i testo se skroz ne ispeče.
  9. Ostavite lenju pitu sa jabukama da se ohladi pre nego što je isečete. Možete je posuti šećerom u prahu ili servirati uz kuglu sladoleda ako želite i uživanje može da počne!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari