Orahovača ili orahovac je fantastičan liker, koji možemo napraviti sami kod kuće. Upravo je idealno vreme ( maj- jun), da kod kuće napravimo domaći liker od mladih, zelenih oraha, koje možemo ubrati ukoliko imamo neko drvo oraha u bašti ili kupiti na pijaci.
Receptura za pripremu ovog likera potiče iz Italije, takođe je odomaćena u Dalmaciji, posebno na ostrvima . Ne samo da je liker mirisan i sladak, već ima svoje učinke na zdravlje, naročito za one koji imaju problema sa štitnom žlezdom, ali i onima kojima je potrebna pomoć oko pravilnog rada digestivnog trakta, ubrzanjem metabolizma, povremeno se preporučuje čašica likera upravo od mladih sitnih, zelenih oraha.
Ukus likera je sladunjav do blago gorak sa oštrom aromom zelene kore oraha i izraženom tamno braon -zelenkastom bojom.
Liker od zelenih oraha nije teško napraviti u domaćoj varijanti, ali ćete zato biti veoma ponosni na sebe kada svojim gostima iznesete upravo ovaj aperitiv, svi će se osećati nekako posebno.
A da bi sve bilo ovako posebno kao što smo napomenuli, podelićemo nekoliko saveta šta to veliki sladokusci Italijanii rade drugačije kod pripreme ovog likera.
U liker koji pravimo od oraha, šećera i alkohola, treba dodati 40 celih zrna kafe, nekolikokaranfilića, malo muskatnog oraha i cimeta, pomorandžu i limun. Tek tada će se stajanjem razviti sve začinske arome, koje će ovaj napitak napraviti posebnim.
Šta nam je sve potrebno:
- 40 komada zelenih oraha (manjih)
- 1kg šećera
- 1l rakije
- 40 zrna kafe
- 5-6 zrna karanfilića
- cimet šipka
- muskatni orah
- pomorandža
- limun
Način pripreme:
Orahe zaseći nožem unakrst ili iseći na četvrtine. Staviti u veću suvu teglu, posuti šećerom (medom) i rakijom. Povremeno mešati, ostaviti da odstoji 40 dana na suncu, nakon toga promešati sadržaj, dodati začine, kafu i agrume isečene na kockice i ostaviti još 20 dana da stoji. Nakon toga procediti liker, staviti u staklenu bocu i čuvati na tamnom mestu do služenja.
Uživajte!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.