Turšija, ajvar, kiseli krastavčići, šarena salata, džem i voćni sokovi, deo su nezaobilaznog asortimana zimnice, koju svake jeseni domaćice s pažnjom spremaju za predstojeće zimske dane. S vremena na vreme, nije naodmet ukućane iznenaditi i nekim novim specijaliteteom, koji će osvežiti trpezu.
Neki od predloga stižu sa nedavno održanog Festivala zimnice u Koceljevi, gde su domaćice iz ovog i drugih krajeva naše zemlje, dale svoje predloge za čitaoce lista Danas.
Za sve koji vole mešavinu slatkog i ljutog, “ljuto goržđe”, predstavljaće pravo osveženje na stolu.
Biljana Ilić iz Svileuve otkriva nam kako se pravi „ljuto grožđe“ i predlaže da se služi uz meso, najbolje uz pečenje.
Potrebno je:
– belo grožđe
– ljute papričice
– so
– sirće
– šećer
Priprema:
Izaberu se lepa puca belog grožđa, tako da svako bude zdravo i neoštećeno.
Dobro se operu, a potom stave u manje tegle.
Sa strane se dodaju ljute papričice, tako da grožđe bude u sredini teglice.
Ko voli ljuće, staviće više papričica, a za srednje ljuto, u jednu teglicu idu četiri komada.
Obratiti pažnju da sve bude dobro složeno, tako da nema mnogo prostora i vazduha.
Preko toga naliti uobičajeni preliv za turšije i salate.
Ukoliko se dobro pasterizuje može da stoji celu zimu do naredne sezone.
„Ljubavni napitak“
Bračni par Jasenka i Ranko Munić iz Valjeva, imaju porodočni pčelinjak sa 150 košnica.
Bave se proizvodnjnom zimnice i voćnih napitaka, a prošle godine na Festivalu u Koceljevi, osvojili su prvu nagadu za voćni sirup.
Ove godine, na sajmu šljiva pripalo im je zlato za medovaču, rakiju pečenu od lipovog meda.
Ipak, najtraženije od svega je, kažu, “ljubavni napitak” koji se uvek prvi proda.
Oni koji žele da ga sprave, moraće da se naoružaju strpljenjem, jer baš kao i u ljubav, tako i kod ovog napitka, vreme predstavlja važan faktor.
Da bi se dobio, potrebano je skoro godinu dana, a od sastojaka, neophodna je lozova rakija u koju se stavlja med.
Potrebno:
– lozova rakija
– med
– voće
Priprema:
U veće saklene flaše sipajte lozovu rakiju i u nju dosta meda.
U to dodavati sezonsko voće, po redosledu sazrevanja.
Prvo voće koje stiže je šumska jagodica, koje se stavlja oko 100 grama.
Posle nje, dalje se ređaju višnja, trešnja, sve sorte kruški, šljive…
Kada sazri dodaje se i drenjak, crna ribizla, crvena ribizla, malina, kupina, šipak, sve do zadnjeg voća u godini.
Kako se koje voće ređa, pušta se da odstoji na suncu, a jedini koji se ne stavlja u “ljubani napitak”, jeste zeleni orah.
Važno je da voće bude potpuno potopljeno u rakiji kako bi moglo da ispusti aromu.
Voće se “pakuje” cele godine, a poslednje koje stigne, mora da odstoji barem tri nedelje.
Posle toga se cedi a tečnost koju dobijete je “ljubavni napitak”.
Ukoliko niste u mogućnosti da ga napravite sami, možete ga kupiti za 1.000 dinara, koliko košta pola litre.
Na pitanje da li je napitak dobio naziv zato što se sa ljubavlju pravi ili zato što ima neka druga svojstva, Jasenka kaže da “pomalo ima i jednog i drugog”.
„Krastavčići punjeni ljutom paprikom“
Ovo je jedan od najtraženijih i najprodvanijih proizvoda, jer predstavlja pravi kulinarski užitak, a uz to je i neobičnog izgleda, pa se često koristi u dekorativne svrhe.
Oni koji vole ljuto i kiselo, uživaće u ovim neobičnim krastavčićima.
Potrebno:
– veći kornišoni
– ljuta papričica
– uobičajeni preliv za zimnicu
Krastavac se probuši, tako da u njega čitavom dužinom, stane ljuta papričica.
Koriste se malo veći korinišoni, koji više ne staju u tegle za kisele krastavčiće.
Kada se napune paprikom, pažljivo se seckaju na kolutiće, tako da u sredini svakog ima komadić papričice.
Iseckani komadi ređaju se u tegele, a prilikom pakovanja, treba obatiti pažnju da papričica ne ispadne iz krastavca.
Preliti uobičajenim prelivom za turšije i salate, a ko voli slađe, može stavi više šećera.
Ova zimnica oduzeće vam malo više vremena od klasične, ali ćete zato kasnije uživati u njenom ukusu i neobičnom izgledu.
Umesto ljute paprike, krastavce možete puniti i šargarepom.
Prijatno!
Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.