Marinirana jaja se spremam da napravim gooodinama, ali nikako da dođem do pouzdanog recepta. Na kraju sam se poigrala, i nije ispalo loše. Izvinjavam se Britancima ako sam oskrnavila recepturu, radila sam po osećaju, da bih im dala drugu šansu ukoliko ne ispadnu kako valja…
Nemam običaj da farbam jaja za Uskrs. Moja ih je nana majstorski farbala, a ja sam nekako izgubila volju kada je ona otišla.
Zajedno odemo da u bašti naberemo biljčice, onda ih kvasimo i lepimo na jaja, vezujemo u najlon čarapu i kuvamo u lukovini. Umela je to tako dobro da uradi, da bez problema možeš da pogodiš koja je biljka u pitanju. Fora je bila u čvrstom vezivanju čarape.
Venčić se pravio od vrbinih grančica, a jaja su se slagala u posebnu svečanu činiju od roze masivnog stakla. Ne znam na koju foru, ali nana je uvek znala koje je jaje najjače. Uvek je njega stavljala po strani, za mene. Da ja pobedim.
Ono crveno, za kuću, moralo je da bude najveće, i jedino se crveno farbalo veštačkom bojom. Ono se prvo skuva, a onda mi nana njime narumeni obraze. Da budem zdrava i rumena tokom cele godine. U specijalnu činijicu za čuvarkuću, nana sipa malo šećera, pa preko stavi jaje, i zatvori ga u vitrinu. I to se ne dira do sledeće godine. Uvek se pitala kako se samo to crveno jaje ne pokvari i ne istruli za godinu dana. “Ima nešto…”, izgovarala bi svaki put kada bi ga slomila, da proveri u kakvom je stanju.
Verujem da bi je marinirana jaja oduševila, i sigurna sam da bi završila u želeu, koji je pravila najlepše na svetu.
Pre desetak dana se povela priča o mariniranim jajima. Ponadala sam se da ću da dođem do pouzdanog recepta, no samo sam posavetovana da eksperimentišem, i to je najbolji savet koji je lik mogao da mi da.
Ovo je recept s kojim ne možete da pogrešite, jer apsolutno dozvoljava da ga prilagodite svom ukusu.
Sastojci:
tvrdo kuvana jaja
Osnovna marinada:
alkoholno sirće
voda
so
šećer
biber u zrnu
začini po želji
Boje:
žuta – kurkuma i rendana šargarepa
roze – cvekla i crveni luk
ljubičasta – crveni kupus
zelena – kopriva i peršun
Priprema:
Ostavite jaja da ključaju u vodi oko 4 minuta, a onda ugasite ringlu i ostavite ih da se na ringli ohlade. Neko ih šokira ledenom vodom, ja to ne radim. Ako niste sigurni da će se dobro oljuštiti, vi ih smestite vrela u ledenu vodu. Oljuštite ih i operite.
Voda i sirće u razmeri 2:1. Supena kašika šećera, kafena kašičica soli, to vam je otprilike za 2 veće tegle. Biber u zrnu po želji. U stvari, sve je ovde po želji, naštelujte ukus kako se vama najviše dopada, bitno je samo da prokuva.
Žuta:
Sveža rendana šargarepa direktno u teglu, kurkuma u marinadu. Na šargarepu se naslažu jaja. Ništa stiskanje, tako kako legnu, toliko. Prelijte do vrha vrelom marinadom, zatvorite i promućkajte.
Roze:
Sveža rendana cvekla i seckani luk direktno u teglu, preko jaja, pa vrela marinada.
Ljubičasta:
Skuvajte crveni kupus u vodi, pa obojenu vodu procedite. Obojenu vodu koristite za marinadu umesto obične.
Svež crveni kupus u teglu, preko kuvana jaja, pa marinada.
Zelena:
Isto kao ljubičasta, samo se kuvaju kopriva i peršun. Ja kanula malo ljubičaste, pa ispalo tirkizno.
Kada se tegle potpuno ohlade, stavite ih u frižider, i bar jednom dnevno promućkajte. Za sedam dana imate gotov proizvod.
Prijatno!
Recept možete naći na sajtu „Ko kod bake“ Isidore Smiljković i na Instagram profilu @kokodbake
Piše Isidora Smiljković, autorka bloga www.kokodbake.rs
Isidorini recepti osvajaju svojom jednostavnošću i toplim pričama koje prate svako njeno jelo. Njeni recepti će vas nasmejati, podsetiti na neka stara i bezbrižna vremena, a ponekad i rastužiti.
U svakom slučaju ćete se dobro zabaviti prateći njen blog. Kreativnosti joj ne manjka, pa ćete na blogu pronaći i autorske recepte, uglavnom od namirnica koje već imate kod kuće.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.