Za matovilac kažu da je najzdravija salata na svetu. Salatu treba jesti svežu pošto je bogata gvožđem, ima magnezijuma, kalijuma, vitamina A i C, B6, koji štite od stresa, kardiovaskularnih bolesti i anemije.
Jača imuni sistem, naročito je značajna upotreba u zimskim mesecima kao veliki izvor vitamina C. Lišće i koren matovilca sadrži eterično ulje koje povoljno utiče na gastrointestinalni trakt, kao i na naše dobro raspoloženje.
Postoji nekoliko vrsta matovilca, može se naći sa širokim, uskim ili okrgulim listovima. Kada ga kupimo ili uberemo, nephodno je dobro oprati, odstarniti nezdrave listove kao i koren biljke. Od dobijenih listova napraviti svežu salatu sa dodatkom limunovog soka, dobar je u kombinacii sa belim lukom, šalotom, kuvanim jajima i krompirima, ili jednostavno listove matovlica pomešati sa ostalim sezonskim salatama i upotpuniti dodatkom orašastih plodova.
Matovilac se dobro slaže sa belim mesom uz blagi dresing, ili listovi salate uz orašaste plodove, čeri paradajz, komadiće sira ili tofua, kukuruza šećrca.
Matilovac ima pomalo orašast ukus koji podseća na lešnik. Ono što se preporučuje jeste, da ne treba previše soliti, kiseliti, niti staviti previše ulja na listove matovilca, već pustiti prirodni svež ukus da dodođe do izražaja.
Šta nam je sve potrebno:
- 100g matovilca
- jedna glavica crvenog radiča
- 1 batat srednje veličine
- začini: so, biber, maslinovo ulje, sos od nara
Način pripreme:
Oprani batat skuvati ili ispeći u rerni umotan u alu foliju. Kada se batat ohladi oljuštiti, iseći na sitnije kockice staviti u posudu za salatu. Oprati matovilac odstraniti koren ukoliko već nije očišćen. Radič oprati, preseći na pola, pa uzdužno iseći na trake, a potom na sitnije kockice, pomešati sa batatom. Blago začiniti, so, biber, maslinovo ulje i par kapi sosa od nara. Promešati da se sjedine sastoci. Jesti uz sir, hrskavi hleb, humus, tofu, kukuruz šećerac.
Uživajte!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.