Otac Onufrije Vranić Hilandarac je godinama vredno beležio crtice iz života monaha, kao i recepte za pripremu jela na Svetoj Gori Atonskoj iz različitih manastira koji se tu pored Hilandara nalaze.
Na kraju je sakupljeno uz dobre fotografije objavio u knjizi „Svetogorski kuvar“, koji nam otkriva kako se na jednostavan i lagan način priprema okrepljujuća, ukusna i zdrava hrana u manastirima.
Jedan od mnogobrojnih recepata koji smo izdvojili, jeste recept za medenjake ( posni medenjaci oca Milutina), koji su mnogima omiljeni suvi kolač.
Medenjake pored toga što se jednostavno pripremaju, možemo čuvati u staklenoj tegli duže vreme, pa servirati uz čaj ili kafu kada nam zatrebaju.
Postoje medenjaci koji imaju belu glazuru, zatim oni u koje dodajemo aromatične začine poput cimeta, karanfilića, đumbira, radi lepše arome, ali i one koji se umoče u čokoladu.
Šta nam je sve potrebno:
- 1k brašna
- 600g šećera
- 400ml vode
- 2 kašike meda
- 20g sode bikarbone
Opciono:
- cimet kašičica
- samleveni karanfilić pola kašičice
- đumbir u prahu pola kašičice
Način pripreme:
Sve sastojke sipati u posudu za pripremu, pomešati i napraviti testo. Ruke spustiti u brašno i tako nabrašnjenim rukama uzimati manje komade testa i oblikovati medenjake. Na taj način praviti medenjake sve dok ne potrošimo smesu.
U kalup za pečenje staviti papir, pa na njega ređati medenjake. Peći 15 minuta na 180C.
Uživajte!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.