Medveđe, bakine, vojvođanske ili šapice: Kolač kojem niko ne može da odoli (RECEPT) 1foto Nadica Jakovljev/Danas

Leto je bilo dugo, kolači su se slabo pekli, zaslađivalo se voćem i sladoledom. Čim zahladi, jede vam se slatko. Ali, šta sam pravila prošle zime, kao da sam zaboravila sve recepte.

Možda ste ih pravili, a možda i niste, sad je prilika. Evo recepta za jedan od starinskih kolača koji nikad nisu izgubili na popularnosti.

Jer, bili su i prošli japanski i španski vetrovi, milke i kinder bueno torte,  već smo zaboravili jafe i slične moderne poslastice a i dalje vas u srce dirne nešto starinsko, lepo i mirisno.

Neko ih zove medveđe, neko bakine, neko vojvođanske, a one su jednostavno šapice.

Za šapice vam je potrebno 200 grama mlevenih oraha, 180 grama masti, 200 grama  šećera, dva cela jajeta, 360 grama brašna, pola praška za pecivo, prah šećer i jedna vanilin šećer.

Prvo mutite mast i šećer, pa dodajete jedno po jedno jaje, pa orahe, brašno i peci prašak.

Za šapice su vam potrebne posebne modlice. Ako ih niste nasledili sa porodičnom srebrninom, kupite ih na pijaci.

Svaku modlicu namažite uljem i pospite brašnom, da vam se šapice ne zalepe. Ugrejte rernu na 200 stepeni ali kad stavite modlice, smanjite na 180 i pecite 20-tak minuta. Proverite čačkalicom kad su gotove. Izvadite ih, prevrnite i čekajte par minuta da same ispadnu. Uvaljajte ih u prah šećer pomešan sa vanillin šećerom.

Šapice, baš kao i vanil grancle i domaći keks mogu dugo da stoje, samo im nađite zgodnu kutiju i zgodno mesto.

Ako vas mrzi da ih često pravite, vi jednostavno napravite duplu dozu. Jeste duže i možda dosadnije ali bar ste mirni neko vreme.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari