Monikine poslastice od sirovih sastojaka - recept 1slatkiš

Tradicionalne vojvođanske poslastice kao što su štrudla sa makom, salčići, bundevara i dalje su nešto po čemu se ovo podneblje prepoznaje na gastro karti. Ali, polako na tu se kartu upisuju i neki drugačiji slatkiši.

Zrenjaninka Monika Ekreš odlučila je da promeni nešto u svojoj ishrani. Pokušavajući da se hrani što je moguće zdravije, ipak je odlučila da se ne odrekne slatkiša. Slatko može da bude zdravo, bila je sigurna Monika. Zato je smislila kako da i kolači i torte budu napravljeni od zdravih namirnica.

Tako su nastale poslastice koje se prave od sirovih sastojaka, koje u sebi nemaju namirnice životinjskog porekla, ne sadrže šećer i brašno.

– U pitanju su kolači i torte koji imaju visoku nutritivnu i energetsku vrednost, a zadovoljavaju potrebu da pojedete nešto ukusno i slatko. Slatkiši se prave od sirovih sastojaka, pre svega od orašastih plodova, oraha, lešnika, badema, indijskih oraščića, kikirikija. Zaslade se urmama ili medom. Za vegane, slatkiše zasladim agavinim sirupom – priča Monika Ekreš.

Moniki mnogo znače komentari koje dobija od onih koji su njene poslastice probali.

– Stalno učim a u tome mi pomažu sugestije i komentari onih koji su degustirali ono što pravim. Volim da eksperimentišem sa ukusima, nedavno sam napravila nešto sa čokoladom i čilijem. Počela sam da koristim zaslađivač eritritol koji je pogodan za dijabetičare i osobe sa insulinskom rezistencijom, kaže Monika i dodaje da joj pravljenje zdravih poslastica od sirovih sastojaka pričinjava veliko zadovoljstvo. I pravljenje ali i fotografisanje i promocija na društvenim mrežama.

Za čitaoce “Danasa” Monika je podelila recept za sirove čokoladne kokos kocke.

Prvo valja potopiti 200 grama indijskog oraha, minimalno 5 sati. Procediti i izblendirati ih sa 100 grama kokosa, 60 grama urmi, pola banane, tri kašike kokosovog ulja i tri kašike sirovog kakao praha. Po potrebi dodati malo ceđenog soka limuna ili pomorandže. Staviti smesu u zamrzivač da se malo stegne, potom iz iseći i preliti čokoladnim prelivom. Preliv se pravi od tri kašike otopljenog kokosovog ulja pomešanog sa tri kašike kakao praha i meda. Posuti kokosom i to je to.

Bon apetit.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari