Najvažnija za pravljenje mramornog kuglofa je odgovarajuća modla, ostalo je jednostavno i što je još važnije, nije previše skupo.
Mramorni kuglof je jednako reprezentativan kolač i za svečaniju nedeljnu trpezu ali sasvim je u redu da ga napravite i u toku nedelje kao kolač koji se slaže sa popodnevnim čajem ili kafom.
Najvažnija stavka u pravljenju mramornog kuglofa je – modla.
Sam kolač je, iako vrlo ukusan, jednostavan a na pijedestal neobičnih poslastica stavlja ga oblik.
Dakle, ako još nemate, nabavite kalup za kuglof, korstiće vam i za druge kolače.
Sam se kuglof pravi vrlo lako, recept je jednostavan a sastojci jeftini.
Potrebna su vam dva jajeta, po 10 kašika, šećera, brašna, ulja i mleka, jedan prašak za pecivo i dve, tri kašike kakaa u prahu.
Umutite jaja sa šećerom, dodajte mleko, ulje, brašno i prašak za pecivo.
Kad dobro umutite smesu, podelite je na dva dela. U jednu umešajte kakao.
Namastite kalup za kuglof uljem ili puterom i pospite brašnom, da vam se kolač ne zalepi.
Ulijte prvo svetli deo smese a onda ravnomerno tamni. Viljuškom blago u krugovima izmešajte tamni, kako bi lagano “propao” u svetli deo.
Rernu ugrejte na 180 stepeni i pecite kuglof oko 35 minuta ali proverite čačkalicom kad je gotov.
Istresite ga na tanjir za serviranje i pospite šećerom u prahu.
Ako ga pažljivo čuvate, odnosno ako imate zvono za čuvanje, mramorni kuglof može vam trajati danima.
Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.