Mladi šabački kuvar Nikola Šorak, koji je na nedavno održanom Međunarodnom takmičenju profesionalnih kuvara „Gastro Kup“ u Novom Sadu, osvojio četiri medalje, čitaocima Danasa predlaže šta da spreme za prazniču trpezu.
Recept koji je oduševio žiri na Međunarodnom sajma turizma i nagrađen zlatnom medaljom je:
“Pileća rolada u slanini sa musom od feta sira i suvih šljiva, na pireu od celera sa dolmom od blitve punjenom sa povrćem i pečurkama, blanširanom tikvicom i sosom od crvenog vina”
PILEĆA ROLADA
Potrebno:
– pileći file 150 g
– slanina 60 g
– feta sir 20 g
– suve šljive 90 g
– so 50 g
Pileće belo meso se očisti od opni i odvoji file. Meso se raseče po duži i otvori, a zatim se istanji čekićem za meso. Od filea, feta sira, pistaća i pavlake za kuvanje napravi se musolini (mus). Na slanini, koja je već formirana u foliji, stavi se meso pa musolini. Uroluje se u paketić pa se stavi u alu foliju. Kuva se od 10 – 15 minuta, zatim se pred serviranje opeče na plitkoj masnoći.
PIRE OD CELERA
Potrebno:
– crni luk 20 g
– celer 200 g
– fond (tečnost za supu bez testenine) 300 ml
– pavlaka za kuvanje 100 g
– med 10 g
– so i biber
Na zagrejanoj posudi otopiti puter. Dodati celer isečen na krupne kocke i sortirati 2 – 3 minuta. Nakon toga naliti fondom i kuvati 20 minuta. Kada je celer kuvan, procediti, dodati pavlaku za kuvanje, so, biber i med pa napraviti pire uz pomoć blendera.
BLANŠIRANA TIKVICA
Potrebno:
– tikvica 80 g
– puter 10 g
– so i biber
Tikvicu oblikovati pomoću auštehera, staviti u vodu, blanširati pa rashladiti. Kada je skuvana pred serviranje, preliti puterom i začiniti.
BLANŠIRANA BLITVA
Potrebno:
– Blitva 50g
– Fodn
– So
U odgovarajuću posudu dodati fond i ostaviti da proključa. Dadati blitvu i ostaviti jedan minut. Nakon blanširanja ohladiti u hladnoj vodi. Začiniti.
DOLMA PUNJENJE
Potrebno:
– Pečurke 100 g
-Šargarepa 10 g
– Crveni luk 20 g
– Puter 10 g
– So i biber
U odgovarajuću posudu otopiti maslac. Dodati crveni luk, sortirati dok ne omekša. Zatim dodati šargarepu i pečurke isečene na sitne kocke, pržiti par minuta i začiniti. U već blanširanu blitvu napuniti prethodno pripremljeno povrće i pečurke i oblikovati dolmu.
SOS OD CRVENOG VINA
Potrebno:
-Puter 20 g
– bašno 20 g
– fond 80 ml
– crveno vino 80 ml
– so i biber
Na zagrejanoj posudi otoptiti maslac. Dodati brašno i konstantno mešati. Nakon toga dodati fond pa crveno vino. Kuvati do željene gustine i začiniti sa solju i biberom.
DEKORACIJA
Potrebno:
– Čips od celera
– Mikro bilje
Čips od celera se iseče uz pomoć mandoline i isprži na plitkoj masnoći.
Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.