Za Italijane pasta, za one van Vojvodine makarone, a za Vojvođane a pogotovo Banaćane, to je – nasuvo. Zašto nasuvo, kad baš i nije tako suvo, ko to zna ali nasuvo je testo od brašna, vode i soli koje se “začini” sirom, krompirom, može i orasima, rogačem, grizom.
U banatskoj tradicionalnoj kuhinji, bar dva puta nedeljno poželjno bi bilo da se na jelovniku nađe jelo bez mesa.
Omiljeno jelo bez mesa je nasuvo sa krompirom i sirom i „čorba od nasuva“ (u pitanju je lokalizam).
Nasuvo je, da ponovimo, testenina koja se ručno mesi.
Testo se zamesi od tri decilitra mlake vode, kašičice soli i oko 700 – 800 grama brašna.
Zamesi se tvrdo, ostavi da odstoji 10 minuta, ponovo premesi i onda rastanji oklagijom na željenu debljinu. Namota se na oklagiju, pa se napravi rez gore i dole, po dužini. Kad se to učini, onda valja iseći rezance. Rezance se suše na čistoj krpi.
U tri do četiri litre vode staviti jednu kašičicu soli i sačekati da voda proključa. Zatim se u nju spuštaju rezanci, koji se kuvaju 5 minuta ili manje, dok ne isplivaju na površinu.
Nekoliko krompira iseći na kockice i posebno skuvati. Prodinstati na ulju ili masti dve, tri glavice crnog luka i dodati kašiku crvene paprike. Spojiti deo rezanaca i skuvani krompir, koji se može malo izgnječiti viljuškom. Začiniti solju i biberom po volji.
Drugi deo rezanaca spojiti sa sirom.
“Čorba od nasuva”, koja je neizostavni deo ovog jela je, u stvari, voda u kojoj su se kuvali rezanci. U tu posoljenu vodu dodati malo zaprške od one koju ste pripremili za nasuvo sa krompirom, suvi začin, peršunov list, može i koji rezanac da zaluta…
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.