Salčići ili salenjaci starinski su kolač od testa i pekmeza. Po mogućstvu, pekmez treba da bude od šljiva, dovoljno gust da ispada iz salčića, a ako je još kuvan sa ljuskama, uživanju nema kraja.
Nekada su na vojvođanskoj trpezi bili česti i dragi gosti. Poslednjih godina stare dobre salčiće zamenili su musevi, čiz kejkovi, mafini.
Sve se manje svinja kolje za ličnu upotrebu, salo nije lako nabaviti i kupiti. I kad se nađe, u komadu je, pa ga valja samleti. No, sve se te muke zaborave kad vam se u ustima rastopi prhko, slatko testo sa još slađim pekmezom.
Kako se prave salčići?
Nabavite salo, sameljite i 200 grama sala izmesite sa 200 grama brašna. Bake su govorile, iščinite. To vam je za premazivanje.
U oko 650 grama brašna, malo posoljenog, tek da salčići ne budu bljutavi, stavite 4 žumanceta, 200 grama prah šećera, sok od jednog limuna i 0,3 litra piva.
Dobro izmesite, ostavite malo da se odmori, pa oklagijom razvaljajte na debljinu od 1 centimetra. Premažite trećinom mešavine brašna i sala. Ostavite da odstoji 20 minuta, razvaljajte, premažite drugom trećinom, ostavite da se odmori i premažite i treći put.
Operacija može da se ponovi i četiri puta. Što se više puta premazuje i preklapa, testo se bolje izlista.
Kad se obavi premazivanje i preklapanje, testo se još jednom razvalja, seče u pravougaone oblike, na polovinu stavi pekmez od šljiva, preklopi – pa u pleh.
Kad se salčići ispeku, još ih tople valja posuti šećerom u prahu.
Ostalo je čisto uživanje.
Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.