Tokom toplih letnjih meseci ne volimo da uključujemo rernu i provodimo mnogo vremena u kuhinji. Ako u vrućim danima zaželite slatko, torta od sira je odlično rešenje. Ovaj kolač nije pečen, gotov je vrlo brzo, a možete ga napraviti za samo 15-ak minuta.
Ako tražite ideju za letnji desert, pripremite ukusan kolač od sira sa belom čokoladom i malinama koji će vas osvojiti na prvi pogled. Slatko-kisela lagana kombinacija biće savršena za letnja druženja, a najviše će raditi frižider jer čizkejk treba nekoliko sati da se ohladi da bi se komprimovao.
Čizkejk sa malinama i belom čokoladom – sastojci:
Za podlogu:
300 g mlevenog petit keksa
150 g putera
2 kašike mleka
2 kašike meda
Za krem:
500 g krem sira
250 g sirnog namaza
300 g bele čokolade
200 ml slatke pavlake
5 kašika šećera u prahu
1 kašičica ekstrakta vanile
1 pakovanje želatina u prahu
Dodatno:
Sveže ili smrznute maline
Čizkejk sa malinama i belom čokoladom – priprema:
Pripremite podlogu za biskvit. Zdrobite sitni keks u višenamenskom procesoru. U tiganj staviti puter na vatru i kada se potpuno otopi dodati mleko i med i sve dobro izmešati. Dodajte mleveni biskvit i sjedinite smesu. Okrugli kalup za torte obložite papirom za pečenje, pa podlogu od keksa dobro utisnite u pleh, najbolje čašom, tako da površina bude ravna. Stavite u frižider dok pripremate kremu.
Stavite šlag na tihu vatru, a belu čokoladu natrgajte na manje komade. Dodajte krem u čokoladu i stalno mešajte, dok se čokolada potpuno ne otopi.
Dok se čokolada topi, pripremite želatin prema uputstvu na kesici. Kada želatin nabubri, dodajte čokoladu i kajmak i mešajte dok se želatin potpuno ne rastvori. Skinite šerpu sa vatre dok se želatin topi da krema ne proključa, piše Zadovoljna.hr.
U dubljoj činiji umutite krem sir, sirni namaz, ekstrakt vanile i šećer u prahu. Dodajte više ili manje šećera u prahu po želji. Smesu sa čokoladom, kajmakom i želatinom dodati u smesu sa sirom i kratko mikserom na najmanjoj brzini izmiksati da se dve smese dobro sjedine.
Sipajte smesu na podlogu od keksa i na vrh torte zalepite sveže ili smrznute maline. U zavisnosti od toga kakav rez želite, zabodite maline pliće ili dublje.
Ostavite tortu u frižideru najmanje četiri sata.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.