nemačka palačinkaFoto: Katarzyna Hurova / Shutterstock.com

Jedna velika palačinka dovoljna je da zasladi više ljudi, što nas spasava od stajanja za šporetom i okretanja za nas tradicionalnih tanjih palačinki. Nemačka palačinka, koju neki zovu i holandska, a o kojoj ćemo više reći u ovom tekstu, naime, uopšte nije nastala u Evropi.

Prema rečima kuvarice Najdžela Loson, nemačka palačinka prvi put je spremljena u SAD i to u zajednici nemačkih doseljenika.

Testo za palačinke, buter, šećer i limun bili su deo prvog recept, ali se on vremenom menjao. Nešto popularniji sastojci danas su kriške jabuka i cimet, a nemačka palačinka se ponekad kombinuje i sa slaninom s javorovim sirupom, piše Punkufer.

Sastojci

  • 55 g butera,
  • 1 velika slatka jabuka, oljuštena i tanko iseckana,
  • 120 ml mleka,
  • 65 g brašna,
  • 4 velika jaja,
  • 3 kašike šećera,
  • 1 kašika ekstrakta vanile,
  • 1/4 kašičice soli,
  • šećer u prahu.

Priprema

  1. Zagrejte rernu na 200 °C.
  2. Otopite buter na umerenoj vatri u tiganju prečnika 22 cm s metalnom drškom, a zatim prebacite 2 kašike butera u blender.
  3. Složite kriške jabuke u tiganj i pržite dok malo ne omekšaju, 3 do 5 minuta. Jednom ih okrenite. Ne treba da se karamelizuju, već samo da omekšaju.
  4. Buteru dodajte mleko, brašno, jaja, šećer, vanilu i so pa smiksajte ovu smešnu dok ne postane gusta, bez grudvica.
  5. Prelijte testo preko krišaka jabuke i prebacite tiganj u rernu. Pecite dok palačinka ne poraste i ne porumeni, oko 15 minuta. Pospite šećerom u prahu i poslužite.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari