Jedna velika palačinka dovoljna je da zasladi više ljudi, što nas spasava od stajanja za šporetom i okretanja za nas tradicionalnih tanjih palačinki. Nemačka palačinka, koju neki zovu i holandska, a o kojoj ćemo više reći u ovom tekstu, naime, uopšte nije nastala u Evropi.
Prema rečima kuvarice Najdžela Loson, nemačka palačinka prvi put je spremljena u SAD i to u zajednici nemačkih doseljenika.
Testo za palačinke, buter, šećer i limun bili su deo prvog recept, ali se on vremenom menjao. Nešto popularniji sastojci danas su kriške jabuka i cimet, a nemačka palačinka se ponekad kombinuje i sa slaninom s javorovim sirupom, piše Punkufer.
Sastojci
- 55 g butera,
- 1 velika slatka jabuka, oljuštena i tanko iseckana,
- 120 ml mleka,
- 65 g brašna,
- 4 velika jaja,
- 3 kašike šećera,
- 1 kašika ekstrakta vanile,
- 1/4 kašičice soli,
- šećer u prahu.
Priprema
- Zagrejte rernu na 200 °C.
- Otopite buter na umerenoj vatri u tiganju prečnika 22 cm s metalnom drškom, a zatim prebacite 2 kašike butera u blender.
- Složite kriške jabuke u tiganj i pržite dok malo ne omekšaju, 3 do 5 minuta. Jednom ih okrenite. Ne treba da se karamelizuju, već samo da omekšaju.
- Buteru dodajte mleko, brašno, jaja, šećer, vanilu i so pa smiksajte ovu smešnu dok ne postane gusta, bez grudvica.
- Prelijte testo preko krišaka jabuke i prebacite tiganj u rernu. Pecite dok palačinka ne poraste i ne porumeni, oko 15 minuta. Pospite šećerom u prahu i poslužite.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.